Скопље: Катица Јанева, ни слободна, ни ухапшена

Македонска полиција привела је Катицу Јаневу, шефицу Специјалног тужилаштва, свега дан пошто је дала исказ у вези са афером "Рекет" у којој је неколицини скопских бизнисмена наводно укинут притвор у замену за новац. Јанева се у пратњи полиције вратила у стан, који претресају полицајци. Тужилаштво тражи притвор.

Катица Јанева, чија је наводна улога у рекеташкој афери озбиљно уздрмала македонски правосудни систем, приведена је у среду, свега дан пошто је дала исказ истражитељима Тужилаштва за организовани криминал, јављају македонски медији.

Јанева се нашла иза решетака пошто је полиција претресла њен стан у Скопљу. Током дана, очекује се да ће полиција претрести и њену канцеларију у Специјалном тужилаштву.

После исказа у тужилаштву, Јанева се у пратњи полиције вратила кући, где ће, како ствари стоје, сачекати одлуку о евенталном притвору који је затражило Специјално тужиулаштво. 

Тужитељка Вилма Русева је објаснила да је, за сада, истрага о афери "Рекет" проширена само на Јаневу, као и да је за њу затражен притвор. 

Осим шефице Специјалног тужилаштва, ухапшена су и двојица политичара, јавља телевизија Алсат-М, али та информација није потврђена.

"Мој телефон није био форматиран, а не знам да ли ће се истрага проширити. Ја не осећам кривицу, биће суђење и имаћете могућност да видите како се одвија", рекла је у уторак Јанева испред скопског тужилаштва. 

Македонско Тужилаштво за организовани криминал саопштило је да у случају "Рекет" поседује аудио и видео материјале о разговорима између осумњичених Бојана Јовановског и македонског бизнисмена З. M., који су, уз подршку једног тужиоца, уцењивали познатог македонског бизнисмена да им исплати осам милиона евра у замену за ослобађајућу пресуду.

Снимци примопредаје новца и разговора међу кључним играчима у овом скандалу додатно су уздрмали правосудни систем и владу у Северној Македонији, што је у једном тренутку изнервирало премијера Зорана Заева.

Од почетка афере, притисак на Заева је константно растао, па је македонски премијер на крају напросто експлодирао и одбрусио новинарима да неће дозволити да владу сруши "пар криминалаца, сујетан новинар и један п...". 

Полиција јој је, у међувремену, одузела два мобилна телефона пошто су две особе ухапшене због покушаја изнуде шест милиона евра од локалног бизнисмена, обећавајући му повлашћени третман у Специјалном тужилаштву.

Катица Јанева је, неколико сати пре избијања овог скандала, поднела оставку на месту шефице Специјалног тужилаштва, наводећи као разлог натезање између владајуће коалиције и опозиције око закона којим би требало да буде одређена судбина тог тужилаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара