Преминуо новинар, публициста и писац Денис Куљиш

У Загребу је у након кратке и тешке болести у 68. години преминуо хрватски новинар Денис Куљиш, јавља "Јутарњи лист".

Денис Куљиш је рођен у Сплиту 8. децембра 1951. године. На Филозофском Факултету у Загребу студирао је Општу лингвистику и социологију, а новинарством се бавио од својих раних двадесетих и први важнији посао био му је 1979. у Полету, а годину касније и у дневним новинама Вјесник.

Био је уредник у Старту, помоћник главног уредника Данаса, а радио је и за Студио.

Са партнерима је 1989. године основао медијско предузеће "Медија прес" које је учествовало у покретању првог приватног независног политичког седмичног листа у Хрватској – Глобуса.

Од 2005. до 2017. објављивао је колумне у Јутарњем листу и Вечерњем листу, те низу дневних новина у Србији, Словенији и БиХ.

Осим новинарским и колумнистичким радом, Куљиш се интензивно бавио и публицистиком, а његова збирка новинских текстова и фељтона "Мајмуни, гангстери и хероји" објављена је у Загребу 2001. године, а годину дана касније и у Београду, јавља Јутарњи лист.

Књигу "Два памфлета против Туђмана" објавио је 2005, а исте године из штампе је изашао и наставак "Мајмуна, гангстера, и хероја", овога пута са додатним описима "генији, лупежи и папци". Биле су то сатиричне, бритке, неретко и врло бруталне биографије познатијих Хрвата.

У сарадњи са историчаром Вилијамом Клингером 2013. године објавио је књигу "Тито: Неиспричане приче", а недавно је у издању београдског Службеног гласника изашла и његова књига "Титов тајни империј".

Био је ожењен и има двоје деце.

Новинарство изгубило врхунског новинара

Дугогодишњи новинар и војни аналитичар Мирослав Лазански наводи да смрт Дениса Куљиша представља велики губитак за новинарство у Хрватској и Србији.

"Денис је био један од највећих уредника бивше Југославије, неко чија су новинарска сазнања била драгоцена свима нама. Имао је изузетан таленат да нањуши добру тему, брз у реакцији. Изузетно образован, имао је шармантан цинизам у сваком наступу. Његова прерана смрт представља велики губитак за новинарство у Хрватској и Србији", наводи Лазански.

Истиче да је Куљиш осећао и живео за новинарство, да је био иницијатор да се пише о модерним технологијама у времену када је та тема била забрањивана.

Додаје да је радо долазио у Београд.

"Радо је долазио у Београд, како за време бивше Југославије, тако и сада. Често смо шетали поред реке и дискутовали о војним темама. Новинарство је изгубило врхунског новинара, уредника и писаца", закључио је Лазански.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2019, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Velika Zaguba

Veliko saučešče njegovoj familiji, bio je odličan i korektan novinar! Slavamu!

(недеља, 18. авг 2019, 15:29) - anonymous [нерегистровани]

Dobar bio!

Uvijek zanimljiv,na koju god temu da je govorio.
Hrabar kao novinar,i tukli su ga ali nije odustajao...

(недеља, 18. авг 2019, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Jedan od retkih novinara iz Hrvatske, koji........

…….nije bio opterecen - mrznjom! Laka mu zemlja, I slava mu!