"Олуја" осим Срба однела и Хрвате

После прогона Срба током "Олује" и након ње, Хрватску последње деценије масовно напуштају и Хрвати. Она је међу три земље Европске Уније које најбрже демографски падају, односно губе становништво. Због недостака радне снаге посебно за сезонске послове раднике траже и у Украјини па и Филипинима.

Радника је све мање. Демографска катастрофа, како је зову у Хрватској после великог броја одласка младих главна је тема у медијима, ипак, помињање протеривања Срба током "Олује" нико не спомиње, бар не гласно.

"Она је главни узрочник", тако каже Милан Прица, заменик начелника општине Плитвичка језера која је после рата изгубила више од две трећине становништва. То најбоље илуструје прва школа названа по Фрањи Туђману у Хрватској, која је некад радила у две смене, а сад једва у једној. 

Колико је "Олуја" оштетила и хрватско становништво можда боље показује пример друге школе, овај пут у Личком Петровом селу. 

Од преко 350 становника пре рата, у Личком Петровом селу сад има тек око седамдесетак душа, основна школа је продата пре две године и српски и хрватски ђаци сад аутобусом иду у 12 километара удаљену Мукињу.

На месту старе школе подигнут је хотел. Апсурдно је то да је школа затворена јер су протерани Срби који су већински несаљевали село, а сад хотел запошљава и раднике из Србије који немају везе са Ликом.

Један од ретких повратника Богдан Бобић, који живи тик уз хотел, каже да нема проблема и да посла има, али не и људи.

"Највећа би срећа била да се пелене суше пред кућама, онда би било и ђеце и живота, иначе овђе има живота", каже Богдан Бобић.

Хрватски привредници из Лике не желе пред камерама да потврде да је одлазак Срба 95' неповратно негативно утицао на хрватску привреду, али неки то кажу у неформалном разговору.

Историчар Хрвоје Класић подсећа да је одлазак Хрвата 1991. године, а онда већинских Срба из тога краја 1995. започео демографску катастрофу. Сматра да је Хрватска раније морала да  ради више и искреније на повратку Срба који су отерани из својих домова.

"Овог тренутка да предсједница Хрватске оде у избегличка насеља у Србији и искрено поприча са тим људима, верујем да је већ касно", сматра Класић.

Они који се се вратили кажу да боли и то што хрватски врх током обележавања "Олује" не налази праву меру да помене српска страдања током те акције. Томпсонови концерти и остала пратећа вашарска сценографија, кажу, само су одвлачење пажње да је према Србима 1995. почињена неповратна неправда.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво