"Олуја" осим Срба однела и Хрвате

После прогона Срба током "Олује" и након ње, Хрватску последње деценије масовно напуштају и Хрвати. Она је међу три земље Европске Уније које најбрже демографски падају, односно губе становништво. Због недостака радне снаге посебно за сезонске послове раднике траже и у Украјини па и Филипинима.

Радника је све мање. Демографска катастрофа, како је зову у Хрватској после великог броја одласка младих главна је тема у медијима, ипак, помињање протеривања Срба током "Олује" нико не спомиње, бар не гласно.

"Она је главни узрочник", тако каже Милан Прица, заменик начелника општине Плитвичка језера која је после рата изгубила више од две трећине становништва. То најбоље илуструје прва школа названа по Фрањи Туђману у Хрватској, која је некад радила у две смене, а сад једва у једној. 

Колико је "Олуја" оштетила и хрватско становништво можда боље показује пример друге школе, овај пут у Личком Петровом селу. 

Од преко 350 становника пре рата, у Личком Петровом селу сад има тек око седамдесетак душа, основна школа је продата пре две године и српски и хрватски ђаци сад аутобусом иду у 12 километара удаљену Мукињу.

На месту старе школе подигнут је хотел. Апсурдно је то да је школа затворена јер су протерани Срби који су већински несаљевали село, а сад хотел запошљава и раднике из Србије који немају везе са Ликом.

Један од ретких повратника Богдан Бобић, који живи тик уз хотел, каже да нема проблема и да посла има, али не и људи.

"Највећа би срећа била да се пелене суше пред кућама, онда би било и ђеце и живота, иначе овђе има живота", каже Богдан Бобић.

Хрватски привредници из Лике не желе пред камерама да потврде да је одлазак Срба 95' неповратно негативно утицао на хрватску привреду, али неки то кажу у неформалном разговору.

Историчар Хрвоје Класић подсећа да је одлазак Хрвата 1991. године, а онда већинских Срба из тога краја 1995. започео демографску катастрофу. Сматра да је Хрватска раније морала да  ради више и искреније на повратку Срба који су отерани из својих домова.

"Овог тренутка да предсједница Хрватске оде у избегличка насеља у Србији и искрено поприча са тим људима, верујем да је већ касно", сматра Класић.

Они који се се вратили кажу да боли и то што хрватски врх током обележавања "Олује" не налази праву меру да помене српска страдања током те акције. Томпсонови концерти и остала пратећа вашарска сценографија, кажу, само су одвлачење пажње да је према Србима 1995. почињена неповратна неправда.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. авг 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Da velika je

Razlika Slavonca Srbina iz npr Pakraca Okucana...ili Srbina iz Knina Petrinje......vi ste uvijek bili slobodni pa cak i u Oluji u koloni..........Eto moja familija je cjeli rat provela u Slav.Brodu....i posle nas niko nije ni dirao ni provocirao(ali ni mi nismo svoju istinu i ljubav prema srpskom rodu javno pokazivali)....te smo se preselili u Novi Sad 2014...sacuvavsi svoju imovinu..prodali je i dosli...među svoje.......
Neki nas razumiju ..nekisu zbunjeniiu Srbijia o Hrvatima da nepricam to ih boli....jer ko jos "zeli bit Srbin"......ja sam srecanjer mi djeca zive rasterecena i slobodna.......moram priznati da koristim Hr pasosi radim tezak posao u EU....(zavarivac).......al nezalim NIKAD za Hr i Srbiju smatram svojom spreman da je branim uvijek kao i ovim komentarom............

(четвртак, 08. авг 2019, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Nema tu srece!

A i da je to sada RSK,isto bi imala zalosnu sudbinu,ruralna,bez velikih gradova,u neprijateljstvu i sa dugom granicom prema RH.
To je nesreca na svaki nacin i oduvijek,i prostor i narodi.
I opet ce se tuci za neko vrijeme,sada zbog te sikare i pustinje.
Od tamo se bjezalo cim je pocela industrijalizacija,i to masovno,sto izvan SFRJ sto u gradove.
Zbog cega tj.kojeg prostora su ljudi ginuli,to je tesko povjerovati.

(четвртак, 08. авг 2019, 07:47) - krajinonymus [нерегистровани]

izvinite

Pokušajima revizije istinitih događaja i revizijom nas koji smo za naše dobro proterani, koji venemo polako među svojima, jer smo iščupani iz rodne zemlje u kojoj najbolje uspevamo, podeliću sa vama naše zajedničko osećanje, to je osećanje veleizdaje sa obe strane, i ovo je 24.put da pokušavaju svi da nas privole kao svoje, no znajte da kad kucne pogodan čas, mi deca oluja i potomci, znaćemo šta i kako, po kome i koliko, jer smo još u krvi i ne zaboravljamo prvi

(четвртак, 08. авг 2019, 07:18) - anonymous [нерегистровани]

Gundulic Ivan

"ovaj svijet uokoli vrteci se ne pristaje,
tko bi gori sad je doli,
a tko doli - gore ustaje"
Mlada je hrvatska drzava....jos im puno lekcija treba!

(четвртак, 08. авг 2019, 07:16) - anonymous [нерегистровани]

basta

ti ljudi, Vladimire, su takodje "nasa basta"! Lose ti poznajes srpstvo!

(четвртак, 08. авг 2019, 00:36) - anonymous [нерегистровани]

@Istina

Гледали смо у свој плот дуже од века и то се завршило тако што је наше становништво ван тог плота протерано. Доста више тога. Треба да гледамо сваки плот где живе наши људи - и из сопственог искуства, али и из искуства Хрватске која је ушла у ЕУ, треба да учимо, односно уочимо због чега се све ово дешава и шта треба да урадимо да би се то спречило и на крају - да то и учинимо. Једино тако можемо да напредујемо. Ко мисли да је цео свет његов плот, тај се није усрећио. Наравно, причам о геополитици.

(среда, 07. авг 2019, 22:10) - Воронцов [нерегистровани]

"Друмови ће пожељети Србља али Србља бити неће"

Програм НДХ овим речима изразио је Виктор Гутић у Санском МОсту маја месеца 1941. Многа места остала су без Срба у Другом светском рату али ипак су делом опстали на просторима НДХ захваљујући својој борби. Али након 1995. Срби су нестали на просторима Хрватске и великог дела БиХ. И заиста остварио се план Гутића и његових усташа. Али нестанком Срба нестају делом и Хрвати тако да би многи друмови данас пожелели и Хрвате, а њих нема. Ето шта је урадила усташка злочиначка идеологија,

(среда, 07. авг 2019, 20:53) - Vladimir [нерегистровани]

Istina

Istina je da Hrvatska naglo gubi stanovnistvo, ali ono sto mene daleko vise boli je sto se to isto desava nama. I zato pogledajmo malo nasu bastu, bre nego sto bacimo pogled preko plota...

(среда, 07. авг 2019, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

E svasta

Ne razumem o cemu prica istoricar Klasnic. Pa ko je lud da se vrati u hrvatsku posle svega. Sta treba da se vrate tamo pa da ih opet za 20-30 godina ubijaju i progone.
Neka njih u Srbiji i Republici Srpskoj. A hrvatima srecno vec sad spadaju u najnaneseljeniju drzavu u Evropi, dok Italijani i Madjari crtaju nekakve karte, daju neke izjave...

(среда, 07. авг 2019, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Tako to inace biva

Kad neko gradi 'kucu' na grobovima i kostima, i jos sve to slavi kao neke 'najvece pobede u povijesti'...