Црна Гора чека МСП

Црна Гора неће успостављати дипломатске односе са Косовом пре одлуке Међународног суда правде, изјавио потпредседник Владе Црне Горе Светозар Маровић. Црној Гори је наијскреније стало до најбољих односа са Србијом, истакао је Маровић.

Потпредседник Владе Црне Горе Светозар Маровић изјавио је да је Црној Гори најискреније стало до најбољих односа са Србијом и да неће успостављати дипломатске односе с Косовом пре одлуке Међународног суда правде.

Маровић, који је потпредседник владајуће Демократске партије социјалиста, рекао је за београдски дневник "Данас", да неуспостављање дипломатских односа с Косовом, док је расправа пред Међународним судом правде у току, није званичан став Подгорице, али да не види разлоге за било какво пожуривање.

Влада Црне Горе ће најозбиљније узети у обзир све околности у разматрање пре евентуалног одлучивања о успостављању дипломатских односа с Приштином, рекао је Маровић и додао да не види препреке за то, ни разлоге за журбу.

Упитан да ли ће Црна Гора преиспитати одлуку о признању независности Косова уколико Међународни суд правде донесе одлуку у корист Србије, Маровић је рекао да ће Црна Гора с поштовањем размотрити сваку одлуку тог суда.

Маровић је истакао да блискост Црне Горе и Србије неће угрозити различита искушења кроз која пролазе, да су обе и данас на путу изградње нових односа, европске будућности региона и да је потребно да се разумеју и помогну једна другој.

Истичући да Србији припада будућност у ЕУ и пожелевши јој успех на том путу, Маровић је рекао да Црна Гора није учинила Косово независним, него грађани Косова и велике силе, а Црна гора је прихватила реалне околности, "имајући у виду да било каква њена одлука не може променити реалност, али може штетити њеним (црногорским) интересима".

На питање о захтеву Србије да отвори три конзулата у Црној Гори, Маровић је одговорио да су министарства иностраних послова Србије и Црне Горе нашла решење за то питање и да је важно знати "шта чему служи" и "како помоћи да грађанима у Црној Гори и Србији конзулати служе".

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 11. дец 2009, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Nije isto

Ne treba izjednacavati posteni cnogorski
narod sa politicarima.Ne misle oni isto sto
i njihovi izabranici.Ja bih za ovako vazna pitanja gosp. Marovicu raspisao referedum.

(петак, 11. дец 2009, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Svetova Diplomatija

Bravo Sveto! :) Sjetite se samo njegove cuvene izjave, na pitanje novinara kako vidi rjesenje kosovske krize (dok je bio predjednik) Kaze tada Marovic da se primjeri iz proslosti nece koristi za rjesavanje krize u buducnosti. hvala, hvala! :) ili kad je trebalo da odluci izmedju Mila i Momira, na pitanje novinara, za koga ste, on je odgovorio ZA NJEGA ZA NJEGA. HVALA, HVALA. :))) O Boze, o Madona! :)

(петак, 11. дец 2009, 13:08) - besan [нерегистровани]

Crnogorci ne zaboravite...

...da sednete dok cekate!

(петак, 11. дец 2009, 11:43) - Crnogorci [нерегистровани]

Crnogorci

Ne moze i jare i pare.

(петак, 11. дец 2009, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Сила Бога не моли

Пa дa, ево ово сто господин Маровић прича само потврђује ону стару "Сила Бога не моли"!

Надам се да одлука МСП неће бити у складу са том филозофијом...