Операција "Фамилија", заплењена тона кокаина и два милиона евра

Током опсежне међународне операције кодног назива "Фамилија", која је против глобалних кријумчара кокаином вођена на три континента, ухапшено је 16 особа. Заплењена је тона кокаина и два милиона евра у готовини, преноси "Хина".

Поред Хрватске, у паралелелним криминалистичким истраживањима учествовале су и полиције Србије, Чешке, Хонгконга, Француске, Словеније и Италије.

Криминалистичко истраживање, додао је хрватски МУП, од самог почетка имало је снажну подршку и координацију међународних агенција за спровођење закона као што су Европол, ДЕА и Фронтекс.

Уз њих, у операцији су учествовале и полиције Белгије, Швајцарске.

Криминалистичка истрага "Фамилија" почела је на иницијативу хрватског полицијског одсека за борбу против корупције и организованог криминала а циљ операције била је међународна мрежа осумничена за кријумчарење великих количина кокаина из Јужне Америке у Европу и Азију авионима и комерцијалним бродовима, као и за прање новца.

Операција траје још од 2017. године.

У једној фази истраге, због сложености и на захтев хрватских, српских и чешких полицијских и правосудних тела успостављена је сарадња на три континента.

У акцију се укључила још и швајцарска и белгијска федерална полиција, француска жандармерија, италијанска финансијска полиција, хонгконшка царина, правосудна полиција Макаја и Малезије и уругвајска и парагвајска полиција.

У склопу акције, у октобру 2018. у Хрватској су ухапшена два држављана БиХ, а заплењено је више од милион евра, док је у априлу у Хонгконгу ухапшено пет особа, а заплењен 421 килограм кокаина.

Током операције ухапшена су двојица високорангираних припадника тзв. "Балканског картела", као и 14 припадника циљаних организованих криминалних група, 11 у Европи и пет у Хонгконгу. 

Поред заплене више од тоне кокаина, одузето је и око два милиона евра у готовини и луксузна роба, ручни сатови и возила у вредности већој од милион евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара