Парламент РС подржао Додиков вето у Председништву БиХ

Народна скупштина Републике Српске потврдила је двотрећинском већином изјаву председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, да је по виталне интересе Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац у Хрватској.

Одлуком Народне скупштине РС на посебној седници оспорена је одлука Председништва БиХ о обустављању изградње Пељешачког моста, која је донета прегласавањем Додика од стране друга два члана Председништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

Та одлука Председништва неће ступити на снагу, преноси РТРС.

Од 72 присутна народна посланика, за Одлуку о потврђивању Додикове изјаве гласало је 60 посланика, против је било шест, а уздражно шест посланика.

У обједињеним закључцима СНСД-а, ДНС-а, СП-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, НДП-а и Уједињене Српске, који су вечерас усвојени, наведено је да Скупштина тражи од свих представника Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на свим отвореним питањима између РС, БиХ и Хрватске, попут одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори и утврђивања граница на реци Уни и гаранције да ће мост на Сави бити завршен у предвиђеном року.

Од српских представника на свим ниовима институција БиХ тражи се и да одбију парцијално решавање питања граница са Србијом и Хрватском.

Скупштина поздравља решавање свих граничних спорова са Србијом и Хрватском и захтева ратификацију Споразума о граници са овим државама искључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ.

Прихваћен је и закључак ПДП-а о формирању тела Народне скупштине који ће радити на побољшању положаја Срба у Хрватској.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 19. јул 2019, 10:36) - Воронцов [нерегистровани]

Где је ту логика да је витални интерес РС мост у туђој држави?

Зна се коју тежину има та реч витални. Преко тог моста ће можда прелазити само туристи из РС , а он би се све једно изградио и без икаквог питања за РС.

(петак, 19. јул 2019, 00:36) - anonymous [нерегистровани]

Tako

E to je prava stvar. Interes RS i Hrvata u BiH ali i Hrvatske se poklopio, ovo je naišlo na odobravanje i lijepe tekstove u hrvatskim medijima i o Dodiku i o Parlamentu Republike Srpske koji je velikom većinom podržao veto. Tako treba, a ne konfrontacije, pa da nas blate na sve strane, čak i hrvatsko javno mnjenje gleda blagonaklono i vidi u Dodiku slamku spasa nakon što su izgubili svog člana predsjedništva. Znamo da sa Hrvatima nema ljubavi, ali interes za interes, što da ne. Bolje nego vječita svađa.