Ђукановић: СПЦ се меша у стратешка опредељења политике Црне Горе

Председник Црне Горе Мило Ђукановић сматра да Српска православна црква покушава да од верника у Црној Гори створи поклонике националних интереса државе Србије и то, каже, врло често ради на непримерен начин.

Мило Ђукановић је, у интервјуу за Радио-телевизију Црне Горе, рекао да је важан фактор подељености православног становништва у Црној Гори Српска православна црква.

"СПЦ се не бави пастирским послом у Црној Гори, већ покушава да од вјерника створи поклонике националних интереса државе Србије и то врло често ради на непримјерен начин, бруталним рушењем правног система државе Црне Горе и мјешањем у оно што су стратешка опредјељења државне политике Црне Горе", рекао је Ђукановић.

Епилог, истиче, не види у формирању националне цркве у којој ће Црногорци протеривати Србе.

Коментаришући писмо Васељенског патријарха Вартоломеја, Ђукановић наводи да га је добио недељу дана након што га је објавила Митрополија црногорско-приморска и да га садржај писма упућује на то да је, каже, писано у Црној Гори.

"Црна Гора ће имати аутокефалну цркву" 

Председник Црне Горе модел за превазилажење подела види у формирању Православне цркве Црне Горе, која ће "отворити врата за све верујуће људе православне вероисповјести, а која ће допринети даљој друштвеној кохезији Црне Горе".

"Желим да помогнем да изађемо из овог стања дубоког раскола унутар православног бића Црне Горе и из тог пројекта ни најмање не искључујем Митрополију црногорску-приморску и њихово свјештенство и врата су им широм отворена да буду дио овог рјешења, а не да традиционално остану дио проблема", рекао је Ђукановић.

Указује да је "неупитно да је постојала аутокефална Црногорска православна црква, коју је основао тадашњи господар Црне Горе Иван Црнојевић".

Напомиње да бројни историјски документи сведоче о аутокефалности ЦПЦ.

"Аутокефална православна црква у Црној Гори има своју историју и традицију и заиста је неупитно право актуелне Црне Горе да, бавећи се идентитетским питањима и темељећи своју духовност, крене у операцију обнове Црногорске православне цркве", рекао је Ђукановић.

Председник Црне Горе истиче да ни држава није обновљена за годину дана, па тако неће, каже, ни аутокефална ЦПЦ.

"Потребно је направити добру стратегију и ја немам дилему какав ће бити исход ове борбе. Дакле, Црна Гора ће без сумње имати аутокефалну цркву", рекао је Ђукановић.

Председник Црне Горе одбацио је оптужбе да власт, потенцирањем обнове аутокефалности Црногорске православне цркве, провоцира поделе како би дуже владала.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2019, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Djukanovic je majka za

izmisljanje gluposti koje nemaju veze za stvarnoscu, ali nije ni cudo, on nije vernik i nema pojma sta se dogadja u SPC, koja, vidite draga braco, ima novi zadatak, da rusi zakone CG.
Ko ono bese, ko je zabranio gospodinu Beckovicu i drugima ulazak u CG?

(субота, 13. јул 2019, 11:44) - Воронцов [нерегистровани]

Никада није постојала црногорска црква

Од када је формирана Српска Православна Црква то је увек била та црква. Када је 1766. укинута Пећка патријаршија сви срби у Османском царству стављени су под Цариградску патријаршију, они у Хабсбуршком царству су Карловачка митрополија, у Венецији Грчка митрополија , а Зетски митрополити су повезани или са Карловачком митрополијом или са Русијом. Митрополита Петра 1. Петровића Његоша хиротонисао је митрополит Карловачки Мојсије Путник и Петровићи су у дугом времену били духовне вође , а и световне тадашњег народа Црне Горе. Црногорцима су се називала само неколика племена, а Петар 1. ( св. Петар Цетињски) обраћао се посланицама Црногорцима, Брђанима, Бокељима и Приморцима.Мила не може ни Цариградски патријарх уверити да никада није постојала самостална црногорска црква.

(субота, 13. јул 2019, 08:58) - FORum LIvii [нерегистровани]

gulag

Он каже да је Српска паравославна црква, како наводи, важан фактор подељености православног становништва у Црној Гори.
Milo i dalje tera po svome .I dalje deli i svadja narodI dalje kvari odnose sa Srbijom , po zadatku i naredjenju.
Jedan komunista da uredjuje duhovno crkveno pitanje je svojstveno komunistickim sistemima .
To se tice i ljudskih i gradjanskih sloboda koji su temelj evropskog drustva koje ovog puta uopste ne reaguje?
Ta dvolicnost , dvostruki standardi su teska bolest od koje EU boluje ..

(субота, 13. јул 2019, 08:37) - Раде [нерегистровани]

Хм

Само вагаш и мериш и кршиш и газиш и рушиш,све да би владао. Претурићеш кантар.

(субота, 13. јул 2019, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

Pile u kučini

Milo se zapleo kao pile u kučinu. Bavi se stvarima kojima se ne bavi ni jedan jedini političar na svetu.

(субота, 13. јул 2019, 06:15) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc

Kakav paradoks, Milo, do juce komunista, kaze "zelim da pomognem da izadjemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bica Crne Gore". Mozes misliti, onaj Milo, koji je na krilima nekadasnjeg komunizma i izbio u prvi plan. Svasta ce se ovde jos cuti i desiti...

(субота, 13. јул 2019, 01:08) - anonymous [нерегистровани]

obrnuto

ti se mesas u verske stvari.

(петак, 12. јул 2019, 23:57) - Cedomir [нерегистровани]

Muci jado!!!!

Spc se mesa!!!!!! Pa jel to tvoje? A de je tu demokratija oca ti! Znaci niki ne sme da cuva svoje a da ti ne valjas tu pricu? Idi se pokrij jado jadni! Pa nijesi ti citava Crna Gora da mozes u moje ime govorit