Заев: Преварили ме мангупи

Македонски премијер Зоран Заев одбацио је могућност да поднесе оставку, пошто је признао да је насео на превару групе руских комичара, који су га убедили да разговара са бившим украјинским председником Петром Порошенком и генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. "Мета сам организоване анти-НАТО структуре", рекао је Заев.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев признао је у уторак да је у три наврата, у протеклих годину дана, телефоном разговарао са лажним бившим украјинским председником Петром Порошенком и првим човеком НАТО-а Јенсом Столтенбергом, али је одбацио могућност да због садржаја тих конверзација поднесе оставку.

"Жртва сам своје отворености за комуникацију", рекао је Заев, наводећи да је "било пропуста у процедурама", али да нико из његовог кабинета због тога неће сносити одговорност.

Суштински, Заев је у три наврата са лажним Порошенком и Столтенбергом разговарао о кључним политичким питањима у Македонији, укључујући ситуацију пред референдум о имену те државе, руском утицају у Северној Македонији и статусу канонски непризнате Македонске православне цркве.

Македонски медији као најспорнији део ових разговора наводе тврдње лажног Порошенка да канонски непризната МПЦ може добити аутокефалност уколико уплати 100.000 евра, али Заев тврди да су у неким деловима телефонских разговора начињене озбиљне интервенције.

Македонски премијер је, такође, признао да је руским комичарима дао бројеве телефона косовског премијера Рамуша Харадинаја и тадашњег званичника Стејт департмента Веса Мичела. 

Додао је да остали делови разговора само потврђују већ више пута изречене ставове који су, према његовом мишљењу, у интересу Северне Македоније и стратешких опредељења његове земље.

Што се тиче дела аудио-снимка у којем се говори о наводној помоћи коју тадашњем председнику Македоније Ђорђу Иванову пружа руски лидер Владимир Путин, Заев каже да је рекао "да не постоје докази да је Иванов повезан са Турском и Русијом", те да је само додао да Иванов, када је реч о блискости са тим земљама, има право на своје мишљење и на свој став.

"Исти преваранти су успели ово да ураде са француским председником Емануелом Макроном, а преварили су и бившег британског министра спољних послова Бориса Џонсона, грузијског председника Михаила Сакашвилија, генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, такође и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана", рекао је Заев медијима и нашалио се да је макар "у добром друштву".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво