Истрага против британских војника због дивљања у Задру

Покренута је истрага о инцидентима у Задру у којима су прошле недеље учествовали британски војници, кажу у амбасади те земље у Загребу.

Стотинак британских војника је на одмор у Задар дошло из Удбине, где су учествовали на међународној војној вежби с другим припадницима НАТО снага.

Од прошлог понедељка учествовали су у двадесетак јавних изгреда, уринирајући по улици, дивљајући у кафићима, не плаћајући рачуне, набацујући се девојкама и вулгарно се понашајући, нарушавали су јавни ред и мир. Њих пет је на Прекршајном суду у Задру добило новчане казне.

"Британска војска поставља највише стандарде понашања и очекује од својих припадника да се тих стандарда придржавају у сваком тренутку. Свјесни смо медијских извјештаја у којима се спомињу инциденти из Задра. У вези с тим подузета је истрага", наводи се у одговору који је Слободна Далмација.

Истрага ће морати да буде проширена и на нове инциденте које је у међувремену регистровал задарска полиција, али и оне које су грађани пријавили.

Један од таквих инцидената, према ријечима, догодио се прошлог викенда.

"Четири примјетно пијана или можда дрогирана војника упала су у двориште једне приватне куће у Петрчанима. У том тренутку у дворишту се налазио трогодишњи дјечак, син власника куће. Један од војника пришао је дјетету и покушао га дохватити. У том тренутку на њега је насрнуо дјететов отац и задао војнику неколико снажних удараца. Након очева напада четворица британских војника удаљила су се из дворишта у непознатом смјеру", испричао је председника Месног одбора Петрчане Велибор Чубрић.

Задарска полиција примила и пријаву тројице 19-годишњака које је у ноћи с четвртка на петак (26. на 27. јун) напала група пијаних британских војника и нанела им лакше телесне повреде.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. јул 2019, 11:13) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ništa novo

Britanci se malo" opustili " .

(четвртак, 04. јул 2019, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

VOJSKA

znaci samo su srbi zrtve a drugima ne smeju nista.

(среда, 03. јул 2019, 13:39) - milan [нерегистровани]

Nemoguće!

Hrvatska je "neovisna, samostojna i demokratska" država
te je nemoguće da se na njenom teritoriju nalaze neki strani
vojnici koji se ponašaju kao agresori i osvajači Hrvatske.

(среда, 03. јул 2019, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

šta je bre, šta hoćete

tražili ste - gledajte. I trpite.

(среда, 03. јул 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

@Истрага

Па Хрватска их не процесуира нити сме да их такне, ово је интерна истрага британске војске у вези пријава, знају то британски војници иначе се не би тако осионо и бахато понашали.

(среда, 03. јул 2019, 12:48) - anonymous [нерегистровани]

Истрага

Где је проблем, зар нато војници нису изузети од локалних закона и њих не могу да кажњавају? Ако могу некажњено да убијају свуда по свету и да не подлежу међународном суду, онда је ово сића.

(среда, 03. јул 2019, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Југооо, родна грудооо!!! Ојха!

Право велиш брате. Ал' како исто каже наш народ: ,,Имао, па немао."
Нажалост, ово и није нека новост, има томе сигурно неколико месјеца како је била вијест, да по Дубровнику многобројни туристи из странијех земаља и малу и велику нужду врше и у саксије са цвијећем, а некмоли по трговима усријед бијела дана.  

(среда, 03. јул 2019, 12:07) - Воронцов [нерегистровани]

Војнике ЈНА су убијали

У доба док је у Хрватској била ЈНА дивљали су цивили и чак давили војнике.Сад пред Британцима не смеју ни да писну.Сада им у кафани активирају апарат за гашење пожара.Знам како то изгледа.Једном је један десетар уместо да војницима само покаже како се рукује са апаратом активирао га и запрашио нам и оружје и опрему и једва смо то успели очистити.Ето сада их тако праше разуздани британски војници.

(среда, 03. јул 2019, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

To su im braca

Zasto se bune pa to su im braca po oruzju i njihovi mentori, hahahha

(среда, 03. јул 2019, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Замисли да је ЈНА..

...урадила ово у периоду од 1945-1991?!

Када нећеш свога за брата добијеш туђина за господара.