Линта: Изјава Ђукановића о СПЦ срамна и неразумна

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио, како каже, срамну и неразумну изјаву председника Црне Горе Мила Ђукановића да Српска православна црква покушава да чува инфрастурктуру велике Србије, да омета европски пут Црне Горе и опструише успостављање правне државе.

"Ово је један у низу доказа да режим Мила Ђукановића води антисрпску политику коју је започео постепено од времена Милошевића, а отворено антисрпство је постало темељ Црне Горе након проглашења независности 2006. године", навео је Линта у саопштењу достављеном медијима.

Трагичним сматра чињеницу да, како каже, Мило Ђукановић својим крајње неодговорним потезима и изјавама додатно продубљује поделе, подиже тензије и изазива напетости у Црној Гори, што може довести до несагледивих последица, уместо да путем дијалога и компромиса ради на смиривању ситуације и јачању мира и стабилности. 

Линта оцењује као дубоко антиевропски и антицивилизацијски Предлог закона о слободи вероисповести које је усвојила Влада Црне Горе и који је намерно и специјално усмерен против Епархија црногорско-приморске и будимљанско-никшићке. 

"Циљ будућег закона јесте брутални обрачун са Српском православном црквом и отимање светих храмова и њихово проглашавање за власништво државе а затим уступање канонски непризнатој тзв. Црногорској православној цркви", истиче Линта.

Према његовим речима, уверен је да неразумни и непријатељски план Мила Ђукановића да отима имовину Српске православне цркве неће успети, јер то неће дозволити велика већина народа. 

"Мило Ђукановић безуспешно покушава да игнорише неспорну истину да је Митрополија црногорско-приморска вековима стуб православне вере и опстанка српског народа на простору данашње Црне Горе и то ће заувек остати", поручио је Линта.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 11. јун 2019, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

Je li kompetentniji , Linta ili Đukanović?

Tko li je od njih bolji kršćanin- pravoslavac?
Nekako mi se čini- nijedan .
Možda ima upućenijih u problematiku pravoslavlja?

(уторак, 11. јун 2019, 21:14) - Србин Јадо из Штутгарта [нерегистровани]

???

Господине Линта, ако ви
нешто паметно од Ђукановића
очекујете онда сте Јадо
на погрешном путу.

(уторак, 11. јун 2019, 18:30) - anonymous [нерегистровани]

Durmitorac

Istorija nije bas naklonjena Milu Djukanovicu. Na prvom mestu, Milo je uzurpirao drzavu. Drzava u istoriji Crne Gore je bila imovina Srpske Pravoslavne Crkve jer su Crnom Gorom vladali Gospodari Crne Gore koji su bili ujedno i Vladike i SRBI sa kojima Milo Djukanovic nema nikakve veze. On je samo PRIVREMENI predsednik i u novim uslovima na njegovo mesto moze biti izabran bilo koji zitelj Crne Gore. Sad zamislite kad na njegovo mesto dodje recimo Musliman da bude predsednik jer ima pravo i on da odredjuje sudbinu crkava i manastira. Milo misli da je vladika i gospodar, i da je nasledio i imovinu Srpske Crkve i da moze da upravlja i sa imovinom Crkve. I u Vatikanu je drzava odvojena od crkve ali imovina je crkvena. Onima kojima je dato da upravljaju, nije dato da uzurpiraju. Milu je data Crna Gora na upravljanje a narod i narodne institucije odredjuju sta Milo moze da radi. Milu nije data crkvena imovina da njome upravlja.