Амфилохије: Ђукановић је атеиста који ствара цркву

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије запањен је изјавом Мила Ђукановића у којој је рекао да ће "радити на обнови црногорске аутокефалне цркве". Амфилохије каже да је то први пут у историји да "атеиста ствара цркву".

Црногорски председник Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву да покушава да чува инфраструктуру Велике Србије у Црној Гори и поручује да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве, свидело се то некоме или не.

Митроплит црногорско-приморски Амфилохије, запањен је изјавом црногорског председника.

"Ја сам био запањен овим што сам чуо од председника Црне Горе, човека који је наследник комунистичке власти и који се јавно декларише као атеиста. С друге стране, он приговара како неће црква да се меша у политику, а покушава да буде глава цркве, да ствара своју цркву. То је први пут у историји да атеиста ствара цркву", рекао је митрополит Амфилохије за РТС.

"Управо сам се са нашим патријархом вратио из Сирије и Либана, тамо смо доживели стару цркву из апостолских времена и ходали путем Светог апостола Павла, тамо постоји сагласност међу хришћанима без обзира на њихове разлике, па чак хришћана и муслимана и тамо се председници не мешају у унутрашња црквена питања. Због свега тога, био сам запањен због овога што сам чуо од нашег председника Црне Горе", каже митрополит црногорско-приморски.

"Мило Ђукановић се јавно декларише као атеиста, наследник је оног дела комунистичке власти која је атеистичка, а у исто време покушава да буде глава цркве, да ствара своју цркву. То је први пут у историји човечанства да један атеиста и атеистичка власт стварају цркву, то је запањујуће, па ако је и од нашег председника", истиче Амфилохије.

Председник Црне Горе је јуче на партијском скупу у Никшићу рекао да неће дозволити да савремена Црна Гора живи под, како је рекао, диктатом једне верске организације која представља реликт прошлости, јер не може да схвати да је то време одавно прошло.

Ђукановић је оценио да Српска православна црква у Црној Гори чува инфраструктуру идеје "Велике Србије".

Kоментаришући такве изјаве, Амфилохије каже: "То апсолутно никакве везе нема са Великом Србијом, Митрополија црногорско-приморска и то зна и господин Ђукановић, у оно време кад је био референдум, поручивала је — ако народ изгласа ту независност, црква то прихвата."

Амфилохије о Мирашу Дедеићу

Митрополит црногорски-приморски наводи да су они већ "створили своју секту 2000. такозвану Црногорску православну цркву, на челу са једним бившим свештеником Цариградске патријаршије, коме није сметало да буде парох Цариградске патријаршије у Риму".

"Па и тај (Мираш Дедеић, прим.а) је проклет од стране цариградског патријарха, о томе је господин Ђукановић обавештен, јер му је доставио једно писмо пре десетак година у вези са свим тим. Kаква вера, таква вечера. То је директно мешање у питање цркве и њеног устројства".

Амфилохије наводи да се Ђукановић у суштини одриче државе краља Николе, који је бескрајно поштовао и цркву и њено устројство.

"Митрополија црногорска је за ону државу краља Николе, где је црква била државна вера. Њој су припадали и Пећка патријаршија, и Дечани и Метохија. А сада овај носилац тог модерног црногорства каже да Пећка патријаршија и Дечани припадају једној држави којој никад нису припадали."

Митрополит црногорско-приморски осврнуо се и на нови закон којим би требало да буду регулисана питања верских заједница у Црној Гори.

"Први нацрт закона је пропао због мишљења Венецијанске комисије. Иако је било разговора са министром правде Пажином, договарали смо се о тексту закона, и скоро пола тог текста смо договорили, у међувремену се појављује нови предлог, који је још гори од оног претходног који је одбијен од Венецијанске комисије и противан свим европским законима. Разговорали смо са водећим европским стручњацима који се тиме баве. То је нешто што нема никакве везе са правом и правдом".

Амфилохије закључује: "Секуларна држава би да отима храмове, коме да их да? Тој својој секти коју је породила? То је несхватљиво и неприхватљиво, ја сам запањен овим што ради господин Ђукановић са којим сам имао не мали број разговора у своје време. Шта се то с њим сада догађа? То је нека новокомпонована Црна Гора која нема везе са историјском Црном Гором".

број коментара 31 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. јун 2019, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Moj sin

Dok sam gledao/slusao naseg Amfilohiju preko telefona dosao mi je sin od 3 godine i radoznao gledao u telefon. Posle par sekundi poljubio je Amfilohiju/telefon ekrana. nikad nije ga vidio prije tako da sam se se iznenadio i ne mogu da vjerujem da se tako nesto desilo.

(понедељак, 10. јун 2019, 11:57) - anonymous [нерегистровани]

Crkva do apostola i Hrist i crkva???

Izvini, po tome, onda, SPC nije autokefalna niti je crkva!
Kao prvo, apostoli su živeli u 3 i 4 veku nove ere. Kada je hrišćanstvo nametnuto Slovenima odn Srbima? U 9. veku, a u Rusiji ceo vek kasnije, u 10. veku.
Hrist je bio Jevrejin i ne znam kako je mogao osnivati crkvu?
Crkva kakvu poznajemo datira iz 6.veka (Aja Sofija)...
Kakva je bila crkva pre Aja Sofija?
Bile katakombe ispod ulica Rima...

(понедељак, 10. јун 2019, 10:20) - Srpska dijaspora u Australiji [нерегистровани]

Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву

Srpske crkve u Crnoj Gori pripadaju Srpskoj dijaspori u Crnoj Gori.

(понедељак, 10. јун 2019, 08:24) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Crkva kao i politika, mnogo toga pogrešnog i pogubnog po narod

Ma i vi iz crkve se mešate u politiku, konzervativni ste, u zadnje vreme i pohlepni. Narodu određujete tarife za bogo služenja ili vaše usluge, a ne koliko ko može da vam da. Još samo da i ne ozakonite to državnim zakonom.

(понедељак, 10. јун 2019, 06:34) - anonymous [нерегистровани]

Čitajući komentare...

... uviđa se to da ljudi uglavnom ne razumeju šta je Crkva! Crkva je hrišćanska zajednica koju su po svetu osnivali apostoli. Zato, dakle, svaka htišćanska zajednica koja ne može da dokaže svoje poreklo do apostola( bilo koji da je bio istorijski put), nije Crkva, makar sama sebe tako zvala. Npr. iz tog razloga Miraševo udruženje uopste nije Crkva (pa je neispravno i ono "kanonski nepriznata"). To nije zato što mi ne volimo Miraša, nego zato što osnivač Crkve ne može da bude niko sem Hrista i njegovih apistola. U ovom svetlu posmatrajte i mitropolitovu izjavu jer je to načelo pravoslavne teologije. I jasno je da Crkva sama sebe bolhe poznaje, nego sto je poznaje Milo koji sada hoće da preuzme ulogu Isusa Hrista!

(недеља, 09. јун 2019, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

Crkva nije ...........cigarete!

Milo
Samo da napomenem: Autokefalnost se ne dobija na isti nacin na koji si ti navikao da dobijas glasove. Zato te molim da mi javis kad tvoja crkva postatane autokefalna. Po mom misljenju -- NIKAD!

(недеља, 09. јун 2019, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

Diskurs 2

A kako se može tvrditi da nisam Srbin zbog nekog diskursa?
To što sam spomenuo Bošnjake?
Pa Bošnjaci postoje i činjenica je da u BiH lečimo frustracije. To se vidi iz tvog komentara. Najviše si reagovao na pojam Bošnjak j to je srž mog komentara, čoveče.
Zašto još uvek, jedan narod koji ima svoje ime, nazivamo "Muslimanima"? Frustracija? Očigledno! Mržnja? Svakako!
Zašto u svom komentari Hrvate ne zoveš Srbima katolicima? Zašto Makedonce ne zoveš, Srbima 's govornom mamom (da se sprdate kao u ekstremno lošim i bezukusnim Kursadžijama) ili Bugarima?
Njih sve lepo nazivaš imenima koja su legitimna i međunarodno priznata, dok Bošnjake nazivaš "Muslimanima"?
Zašto?
E, na to se odnosi moj komentar.
Drugima bi da namećeš (i ne samo ti, ima nas jako puno) ono što bi ti najviše želeo ne pitajući druge šta misle o tome i imaju li nešto protiv?
Zato niko ne želi i neće da bude sa nama! Ja sam Srbin, realno gledam na sve i zato, po tebi (i nekima poput tebe) nisam "pravi Srbin"!

(недеља, 09. јун 2019, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Cg

Nešto kao Ukrajina

(недеља, 09. јун 2019, 21:44) - Dile [нерегистровани]

Kralj

Milo je umislio da je kralj o da je Crna gora njegova prcija ,sve je zgazio i pretke i prijatelje radi tih pišljivih američkih dolara koje je dobio da šutne Miloševica i zajedničku državu sa Srbijom. Još mi ne znamo šta su mu belosvetski mocnici uslovili i šta mora još da uradi. Videcemo.

(недеља, 09. јун 2019, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

@cg je otisla

Нико ко је заиста Србин, и има две чисте, не би написао нешто оволико глупо и нетачно као Ви. Сумњам да припадамо истој нацији, тј. иако се чита да сте Србин, ви пре припадате овим новокомпонованим, што се да закључити по вашем дискурсу. Нисмо ми Срби никога ни плашили ни терали да буде Србин. Чак смо више давали него примали. Ко је направио Подгорицу? Ко је хранио Црногорце толике године. Зашто су нам окренули леђа? Прво, Ђукановић ако не ради све што му запад нареди иде у италијански затвор. Уцењен је он лично. Продао се, издајник је, свеједно. Друго народ који живи доле, а српски је, не би ни у нато, ни да призна косово, ни ову расколничку јерес. Мало је деморалисан од комунизма али вратиће се коренима. Цг нема са ким него са братском Србијом. ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЕЛИ!