У Санском Мосту проглашено стање природне несреће

Невреме је већ захватило регион. Због кише, на северозападу Босне и Херцеговине, реке су се излиле у општини Нови град и Приједору где је вода ушла у куће и помоћне објекте. У Санском Мосту проглашено стање природне несреће. У Сарајеву преузете превентивне мере.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да су бујичне реке са Козаре на више праваца прелиле обале, да је заплављено 200 кућа, као и да је вода ушла у неке стамбене објекате на подручју града, пише РТРС.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор Небојша Миљуш рекао је да су ватрогасци на терену и да испумпавају воду, махом из подрумских просторија.

На ванредној седници Градског штаба цивилне заштите која је одржана у недељу увече проглашен је први степен приправности за заштиту од поплава на подручју града.

У Санском Мосту је на седници Штаба Цивилне заштите проглашено стање природне несреће због најава да би овогодишње поплаве могле бити горе него оне из 2014. године када је Сански Мост био буквално под водом. 

На овакав потез општинске власти одлучиле су се због прогноза Федералног штаба Цивилне заштите и Хидрометеоролошког завода ФБиХ да би због обилних киша водостај Сане и притока могао расти до 570 центиметара, што је пола метра више у односу на водостај из 2014. године.

Због тога су донесене мере да се започне изградња одбрамбених насипа на критичним деловима око ријеке Сане.

Донесена је одлука да школе сутра не раде.

У Каменици, Великом и Малом Лугу, Покоју и Ведром Пољу реке су се већ излиле. Према подацима надлежних служби, пријављено је плављење шест кућа и једне гараже. 

У Бихаћу је у последња 24 часа пало 84 литра кише по квадратном метру.

Грађанима Бихаћа је из превентивних разлога препоручено да прокувавају воду пре употребе, с обзиром на то да су падавине довеле до замућивања воде на свим извориштима која се користе за водоснадбевање овог града.

С обзиром на најављене падавине, највећи проблем би могло изазвати изливање потока, који се затварају бацањем отпада који онемогућава нормалан проток воде.

Како јавља Аваз, киша која је јутрос почела падати јачим интензитетом на подручју Жепча и Завидовића већ у поподневним сатима је, након неколико обилних пљускова, донела велике проблеме у саобраћају и штете домаћинствима.

Поплављени су путеви у више приградских насеља, а саобраћај је отежан на делу регионалног пута Жепче – Завидовићи због изливања потока и наноса на саобраћајницу у Бистрици.

На неколико локација у Бањалуци и око ње вода се прелила на пут, што због преливања одвода, што због изливања локалних потока и река.

Према ранијим подацима, на подручју Бањалуке је од недеље послеподне до понедељка ујутро пало 43 литра кише по метру квадратном, а Врбас је и даље испод редовне линије одбране од поплава.

У самој Бањалуци нема поплављених домаћинстава, а проблеми су изазвале подземне воде и бујице, преноси Кликс.

У Сарајеву за сада без проблема

Опасности од поплава у главном граду Босне и Херцеговине за сада нема, али би потенцијална претња могла бити изливање Босне, Жељезнице, Зујевине и Миљацке, док топљење снега са околних планина ствара додатни проблем.

Из Кантоналне управе цивилне заштите Кантона Сарајево упозоравају на опасност од поплава и препоручују предузимање превентивних мера.

Посебно се апелује на надлежне органе у општинама са подручја Кантона Сарајево да одмах предузму следеће мере: да изврше прегледе постојећих планова заштите и спасавања људи и материјалних добара од природних и других несрећа, као и да организују свакодневно осматрање и праћење стања водотока, објеката и терена.

Препоручује се и унапређивање сарадње надлежних органа цивилне заштите са водопривредним друштвима и правним лицима који управљају водним објектима, ради редовног и ванредног праћења водостаја и правовременог информисања и спасавања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара