НАТО авиони у акцији изнад Црне Горе

Два авиона "јурофајтера", италијанског ратног ваздухопловства, пресрела су цивилни авион који је изгубио комуникацију са цивилном контролом ваздушног саобраћаја над Хрватском и кренуо на југ према Црној Гори и Албанији.

То је први пут да су НАТО авиони лансирани да изврше мисију заштите ваздушног простора над Црном Гором, каже се у саопштењу Алијансе, достављеном агенцији Мина.

Италијански авион је у уторак из ваздухопловне базе Ђоја дел Коле, неких 20 километара јужно од Барија, покренут од НАТО-овог Центра за комбиноване ваздушне операције у Торејону у Шпанији.

"Два авиона 'jурофајтера' која су у приправности да заштите ваздушни простор НАТО-а над Италијом, Албанијом и Црном Гором под окриљем Савеза, успешно су пресрела авион само неколико минута касније", наводи се у саопштењу Алијансе.

Додаје се да су пилоти "jурофајтера" урадили визуелну проверу авиона како би се искључила нека евентуална незаконита радња, техничка или друга питања.

Утврђено је да је губитак комуникације повезан са неспоразумом између цивилне контроле летења и посаде авио-компаније.

Како се наводи, након наставка редовног контакта са цивилним контролорима, авион је наставио да иде до своје дестинације у Хургаду, у Египат.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. апр 2019, 07:52) - flamantes [нерегистровани]

A što vas briga

što se radi u Crnoj Gori?