Лутовац: Сачекати одлуку МСП-а

Амбасадор Зоран Лутовац затражио од Црне Горе да одложи успостављање дипломатских односа са Косовом до одлуке МСП-а у Хагу. Због техничких разлога нису упостављени дипломатски односи, одговорио црногорски МИП.

Српски амбасадор у Подгорици Зоран Лутовац затражио је од Црне Горе да одложи успостављање дипломатских односа са Косовом до одлуке Међународног суда правде о легалности проглашења независности јужне српске покрајине, сазнаје Танјуг у Подгорици.

Лутовац је прошле седмице затражио пријем у Министарству иностраних послова и затражио да се Влада Црне Горе уздржи од успостављања дипломатских односа са Косовом до окончања судског процеса у Међународном суду правде у Хагу.

Српски амбасадор је саговорницима рекао да би Србија изузетно ценила када би Црна Гора сачекала да Међународи суд донесе мишљење о проглашењу независности Косова и тек онда одлучила о отварању амбасаде у Приштини.

Лутовац је добио одговор црнгорског МИП-а да успостављање дипломатских односа са Косовом досад није обављено "само због техничких разлога", односно зато што Приштина није била спремна за то. Њему је, такође, речено да најава успостављања дипломатских односа не значи и размену амбасадора, преноси Танјуг.

Црногорски премијер Мило Ђукановић и његов потпредседник Светозар Маровић потврдили су да би Црна Гора преиспитала одлуку о признању независности Косова уколико би Међународни суд правде оценио да је та одлука нелегална. Ђукановић и Маровић су, међутим, изразили сумњу да ће се то десити.

На недавној трибини о односима Србије и Црне Горе, Лутовац је нагласио да су неке земље које су признале независност Косова најавиле да ће преиспитати ту одлуку, ако би Међународни суд одлучио да је Приштина ту одлуку донела нелегално.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво