Нереди у Тирани, демонстранти пробили заштитну ограду испред парламента

Три полицајца повређена су у сукобима полиције и демонтраната у Тирани, док опозиција најављује наставак протеста. Демонстранти пробили ограду око зграде седишта премијера Едија Раме и парламента, полиција узвратила сузавцем.

Хиљаде људи незадовољни стањем у Албанији потестовале су на улицама Тиране захтевајући оставку премијера Едија Раме. 

Албанске власти су опозиционој Демократској партији (ДП) дале дозволу да одржи протест на Булевару Народних мученика, али су организатори, "прекршили закон и без икакве најаве", протест преместили на трг испред зграде Парламента, јавља албанска агенција АТА.

Демонстранти су, чак, покушали да уђу у зграду Парламента, а органе реда гађали плочама које су извадили из плочника на тргу, и том приликом су три полицајца повређена.

Полиција је одговорила бацивши сузавац на окупљене грађане. Повређени полицајци се налазе у болници и сада су ван žживотне опасности.

Лидер ДП Љуљзим Баша обратио се након протеста из седишта своје странке, рекавши да стабилности нема без демократије и једнакости пред законом.

"Хајде да протестујемо дан и ноћ. На крају, народ ће победити и Албанија ће постати као остатак Европе", рекао је Баша.

Лидер ДС такође је послао поруку међународној јавности, рекавšи да не слушају премијера Едија Раму, "човека који је увукао земљу у дрогу, већ народ".

Баша је додао да протести неће јењавати и најавио да ће се "битка" наставити широм Албаније.

Присталице опозиције оптужују владу за корупцију и везе са организованим криминалом. 

Опозиција, чији су посланици напустили парламент, одбија дијалог са Рамом и захтева прелазну владу без њега која би припремила превремене изборе. 

Ситуација у Албанији, после серије протеста опозиције, прилично је крхка, а присталице социјалиста Едија Раме оптужују демократе да покушавају да изазову хаос у држави, попут оног 1997. године, када је 2.000 људи убијено у анархији, која је уследила после пропасти пирамидалних штедионица.

Том приликом, из арсенала албанске војске украдено је око 700.000 комада оружја, милијарду и по метака, три и по милиона ручних бомби и милион нагазних мина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије