Усаглашена траса ауто-пута Сарајево–Београд кроз БиХ

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је саопштио који је предлог за трасу ауто-пута Сарајево–Београд. Према његовим речима, ауто-пут би требало да се простире од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли и да се спушта према Сарајеву, да иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда и да се ту прави конекција за Горажде.

Милорад Додик је, након састанка са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, рекао да је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима.

РТРС преноси наводе бањалучких медија да је Додик рекао да ће та траса ауто-пута Сарајево–Београд бити формално уцртана у карту БиХ у наредним данима како би на Председништву БиХ могли то прихватити као јединствен предлог, након чега ће бити упућен Турској на даље одлучивање.

"Захваљујући напорима свих, усагласали смо да та траса иде од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли и спушта се према Сарајеву, иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда и ту се прави конекција за Горажде", рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је додао да ће се све то уклопити у оно што се већ ради у Републици Српској.

"Ово је велики инвестициони подухват. Прелиминарно се говори о три милијарде евра, са неколико десетина тунела, мостова... Било је неопходно да утврдимо јединствену трасу", навео је Додик.

Додик је захвалио министрима што су дали допринос да буде квалитетан састанак који је одржан у седишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

"Уколико траса од Градишке преко Добоја даље према Сарајеву, Вишеграду, Нишу и Србији буде стављена у функцију у профилу ауто-пута, пут од Љубљане до Солуна био би краћи за 200 километара и ту је та развојна шанса. Државе морају да праве путеве јер великим путевима људи долазе, а малим путевима одлазе. Морамо да правимо ауто-путеве", поручио је Додик.

Председавајући Председништва БиХ састао се са ресорним министрима из Српске, Федерације БиХ и Савета министара у техничком мандату ради разговора о понуди Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара