Шанса за Пале

Скијалиште Равна планина, које почиње на Палама у Републици Српској и завршава се на врху Јахорине, најперспективинија је инвестиција у развоју туризма ових крајева. Ако се гондолом споји са врхом Јахорине, место Пале постаће нови скијашки центар, а регион ће добити најдужу стазу од 15 километара.

Мало је оних који могу да се похвале да су сви у породици запослени у скијашком центру. Два брата Гољанин раде равноправно са супругама и децом на највећем приватном скијалишту на Балкану.

Њихове улоге иду од изнајмљивања опреме до продаје сувенира и организације скијалишта. Посао је све већи, траже се нови инвеститори јер цео пројекат прераста могућности њихове веома успешне грађевинске фирме.

Ски центар "Равна планина" има 12,5 километара ски стаза уређених по највећим стандардима, а главна стаза дужине 1.400 метара, која задовољава све светске стандарде, користи се и за одржавање ФИС трка. Капацитет гондоле је 2200 скијаша на сат.

"Ово је право излетиште, имамо два језера, пропланке, видиковце, стазе уређене за пешаке, бициклисте, дужине 15 километара", објашњава Вељко Гољанин.

План је да се гондола продужи до самог врха Јахорине и тако споји са Палама. Онда ће многи уживати у највећој стази на Балкану, дугој 15 километара.

"Урађено је пола посла, значи још та једна половина, односно опрема и требало би два-три месеца, да се споји са Јахорином. Онда је већ сувишно говорити шта то значи за Пале", наводи Вељко.

Када се изграде хотели у подножју и хотел на врху Јахорине, биће заокружен потпуно нови ски центар који ће пре свега служити да се место Паел уздигне у туристичком смислу.

Већ сада многи проводе зимски одмор на Палама, почиње издавање станова, граде се мини хотели, а сва потребна инфраструктура од болнице до универзитета је ту. Траже се инвеститори, а сама Република Српска улаже велике напоре да овај крај добије нови изглед.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво