Шанса за Пале

Скијалиште Равна планина, које почиње на Палама у Републици Српској и завршава се на врху Јахорине, најперспективинија је инвестиција у развоју туризма ових крајева. Ако се гондолом споји са врхом Јахорине, место Пале постаће нови скијашки центар, а регион ће добити најдужу стазу од 15 километара.

Мало је оних који могу да се похвале да су сви у породици запослени у скијашком центру. Два брата Гољанин раде равноправно са супругама и децом на највећем приватном скијалишту на Балкану.

Њихове улоге иду од изнајмљивања опреме до продаје сувенира и организације скијалишта. Посао је све већи, траже се нови инвеститори јер цео пројекат прераста могућности њихове веома успешне грађевинске фирме.

Ски центар "Равна планина" има 12,5 километара ски стаза уређених по највећим стандардима, а главна стаза дужине 1.400 метара, која задовољава све светске стандарде, користи се и за одржавање ФИС трка. Капацитет гондоле је 2200 скијаша на сат.

"Ово је право излетиште, имамо два језера, пропланке, видиковце, стазе уређене за пешаке, бициклисте, дужине 15 километара", објашњава Вељко Гољанин.

План је да се гондола продужи до самог врха Јахорине и тако споји са Палама. Онда ће многи уживати у највећој стази на Балкану, дугој 15 километара.

"Урађено је пола посла, значи још та једна половина, односно опрема и требало би два-три месеца, да се споји са Јахорином. Онда је већ сувишно говорити шта то значи за Пале", наводи Вељко.

Када се изграде хотели у подножју и хотел на врху Јахорине, биће заокружен потпуно нови ски центар који ће пре свега служити да се место Паел уздигне у туристичком смислу.

Већ сада многи проводе зимски одмор на Палама, почиње издавање станова, граде се мини хотели, а сва потребна инфраструктура од болнице до универзитета је ту. Траже се инвеститори, а сама Република Српска улаже велике напоре да овај крај добије нови изглед.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 20. феб 2019, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

RepublikaSRPSKA

Bravo.!! Vazno za zivot i opstanak naroda u tom kraju i RS.

(уторак, 19. феб 2019, 20:25) - Kaурин [нерегистровани]

Године пролазе...

...а нико се није досетио да овако нешто прави из Бруса до Сунчаних врхова?! Ма јок, сваке године слушамо о подухватима паркирања, ланцима за снег и осталим подвизима.

(уторак, 19. феб 2019, 19:49) - Rados J. [нерегистровани]

Bravo Paljani

Ovo je primjer da neko ko ima viziju i radnu etiku moze i u teskim uslovima da ostvari ovakve projekte. Cestitam !