Промена имена у "Северна Македонија" – време креће сад

Пошто је грчки парламент ратификовао Протокол о приступању Северне Македоније НАТО-у, од данас се примењује Преспански споразум, којим је Скопље пристало на нови уставни назив државе.

Државне институције, гранични прелази и дипломатско-конзуларна представништва имају рок од седам дана да замене табле и друге ознаке и да на новим таблама истакну уставно име – Република Северна Македонија.

Идејна решења за нове табле су већ спремна, а како Телма незванично сазнаје, прва би требало да буде постављена на граничном прелазу Богородица.

Затим ће се нове табле поставити на зградама Владе и Собрања.

Македонски медији пишу да се проблеми у спровођењу договореног не очекују и да је влада већ формирала радну групу која треба да изради Национални акциони план за спровођење даљих мера и активности.

Употреба новог имена ће, како преноси Сител, бити усаглашена и са новим Законом о употреби језика. То, дакле, значи да ће убудуће ново име државе на званичним ознакама и натписима бити исписано и на албанском језику.

Разлог за двојезичне табле је, како је навео портпарол владе Миле Бошњаковски, то што Албанци чине 20 одсто становништва.

Упутство за употребу новог уставног имена биће прослеђено свим секторима државних и јавних институција, а препоруке за замену табли добиће и локалне самоуправе.

Из Владе не откривају колико ће све ово да кошта. Коначни рачун знаће се, кажу, када се посао заврши.

Размена дипломатских нота

Оно што преостаје у новим македонско-грчким односима је размена дипломатских нота, а затим и писмо међународним организацијама којима ће оне бити обавештене о коришћењу договореног имена.

Како Телма незванично сазнаје, грчко писмо могло би да стигне већ у понедељак, а очекује се да ће истог дана две државе о томе заједнички обавестити Уједињене нације.

Иначе, решавање спора Атине и Скопља о уставном имену којe је, сада већ Северна, Македонија користила од стицања независности 1991. године, био је услов за улазак у НАТО.

Вишедеценијски спор окончан је у јуну прошле године, када су грчки и македонски премијери, Алексис Ципрас и Зоран Заев, потписали споразум у Преспи.

Тај споразум су, уз протесте и оштре критике опозиције, али и појединих чланова владајућих структура, ратификовали парламенти двеју земаља, после чега је и у НАТО-у потписан Протокол о приступању Северне Македоније Алијанси.

Потпис на протокол ставили су амбасадори свих земаља чланица, а прво ратификовање Атина је симболично преузела на себе.

Очекује се да ће то ускоро, међу првима, учинити и Бугарска, за шта се залаже и бугарска шефица дипломатије Екатарина Захаријева.

Када парламенти свих чланица НАТО-а ратификују овај протокол, Република Северна Македонија ће званично постати део ове, за сада, 29-члане Алијансе.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 10. феб 2019, 09:10) - anonymous [нерегистровани]

Kakvo ustavno ime?

Da bi se promenio ustav, treba da se odrzi referendum i da on uspe! Koliko ja znam bio je referendum da li Makedonci zele u NATO i EU i on nije uspeo, jer nije izaslo dovoljno gradjana. Ne znam kako bih ovo nazvao, ali demokratija sigurno nije.

(субота, 09. феб 2019, 21:40) - Marko [нерегистровани]

Braća Makedonci...

...i nikako drugačije!

(субота, 09. феб 2019, 18:24) - нс [нерегистровани]

Шл

Е ја ћу их баш тако звати северномакедонци

(субота, 09. феб 2019, 17:04) - Aotearoa [нерегистровани]

Od vaseg pera Voroncov,

do bozje usi !

(субота, 09. феб 2019, 16:01) - Воронцов [нерегистровани]

Само су толике године правили представу од прегпвора

Ништа се ту суштински не мења. Званично ће писати Северна Македонија, а сви ће у свакодневном животу С. М. звати Македонија , а народ ће се звати Македонцима. Нико у свакодневник неслужбеним контактима неће употребљавати речи за некога да је из С. Македоније или да је грађанин С.М. некакав Северномакедонац