Грип односи жртве у региону, у Хрватској умрло 45 особа

Више десетина људи умрло је од последица грипа у земљама региона. Најалармантније је у Хрватској, где је живот ове сезоне изгубило 45 особа. Стање је забрињавајуће и у Босни и Херцеговини, а подаци из Републике Српске показују да је од последица грипа умрло 16 особа. Само ове недеље у Црној Гори грип је однео пет живота.

У Хрватској је од последица грипа и компликација преминуло 45 особа, а званично су регистрована 28.664 оболела, јавља ХРТ.

Лекари упозоравају да је сезона на врхунцу, али би број оболелих постепено требало да опада. Највећи број оболелих је Загребачкој, Осјечко-барањској и Брдско-посавској жупанији.

ХРТ наводи да се према подацима Европског центра за спречавање и сузбијање болести и у осталим државама на европском подручју бележи пораст интензитета грипа.

Сезона грипа је у пуном јеку и у Босни и Херцеговини. Данас је начелница Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир рекла да је од почетка сезоне од последица тешких акутних респираторних инфекција умрло 16 особа, од којих је 99 одсто имало хроничне болести и да нико није био вакцинисан против грипа.

Родић Вукмирова је рекла новинарима да је у прошлој седмици у РС пријављено 209 тешких акутних респираторних инфекција, а 234 укупно од почетка сезоне, преноси Срна.

Према њеним речима, у протеклој седмици је од последица тешких акутних респираторних инфекција умрло девет особа, а закључно са јучерашњим даном 16 и углавном je реч о особама средњих година и старијима.

Грип односи животе и у Црној Гори. Институт за јавно здравље те земље је саопштио да је за седам дана умрло пет особа.

Највећи број оболелих од болести сличних грипу је регистрован у узрасту 20–64 године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. јан 2019, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Nije uvek tako

Moj tast je uzeo vakcinu ali ga ona nije zastitila of ovog gripa.
Ovo je neki dosta jaci grip, koji ne odlazi ni posle 6-7 dana.
Pozdrav

(среда, 30. јан 2019, 17:34) - anonymous [нерегистровани]

vakcina

uzmes vakcinu protiv gripa u oktobru i uzivas u zimskim carolijama.