Ухапшен Медојевић, Кнежевић не излази из парламента

Подгорички Виши суд одредио је притвор посланицима опозиционог Демократског фронта Милану Кнежевићу и Небојши Медојевићу, због одбијања да сведоче у предметима Специјалног државног тужилаштва. Медојевић је спроведен у затвор у Спужу, док Кнежевић одбија да напусти парламент и да се неће добровољно предати полицији.

Медојевић, који је и председник опозиционог Покрета за промјене, ухапшен је по налогу Вишег суда у Подгорици у предмету поводом тврдњи о примању и давању мита, саопштио је МУП Црне Горе.

Медојевић је ухапшен без укидања имунитета и спроведен у Завод за извршење кривичних санкција (ЗИКС) у Спужу.

Виши суд у Подгорици одредио је Медојевићу притвор у трајању до два месеца јер је одбио да сведочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због јавно изговорених тврдњи да наводно зна да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор из разлога што је Главни специјални тужлац примио мито у износу од 100.000 евра, наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

Медојевић је ухапшен касно синоћ после изласка из Скупштине, а након што су посланици парламента усвојили резолуцију којом се проглашавају ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године.

На сајту Вишег суда објављено је да су Кнежевић и Медојевић одбили да сведоче и пошто су били новчано кажњени решењима ванрасправног кривичног већа Вишег суда, преноси РТЦГ.

"Затвор траје док сведоци К. М. и Н. М. не пристану да сведоче или док њихово саслушање постане непотребно или док се кривични поступак заврши, а најдуже до два месеца рачунајући од дана лишења слободе", наводи се у саопштењу из Вишег суда.

Против тог решења може се изјавити жалба Апелационом суду у року од 24 сата од пријема преписа решења, али она не задржава извршење решења.

Правни заступници Медојевића и Кнежевића уложили су жалбу Апелационом суду на одлуку Вишег суда.

Адвокат Дражен Медојевић је новинарима казао да је Небојша Медојевић правним насиљем и без основа лишен слободе. Навео је и да је Медојевић ухапшен и одведен у ЗИКС.

"Актери правосудног система су довели себе у једну компромитујућу ситуацију да су брутално прекршили Закон о кривичном поступку", казао је адвокат Медојевић.

Према његовим речима Медојевићу је тек у полицијском аутомобилу уручена одлука о лишавању слободе.

"Ово је први пут у историји црногорског правосуђа да се политичари, уз овакво брутално кршење закона, стављају у затвор што је незапаћена пракса у Европи и шире“, навео је адвокат Медојевић, пренео је портал РТЦГ.

Милан Кнежевић, који одбија да напусти парламент, каже да се неће добровољно предати полицији и да ће с колегама из ДФ-а до даљег остати у парламенту.

Из парламента је поручио да у ДФ-у припремају стратегију за излаз из актуелне ситуације.

"Ми бранимо интегритет и суверенитет Скупштине црногорског парламента који је јуче брутално погажен киднаповањем, а не хапшењем Небојше Медојевића на Булевару светог Петра Цетињског и покушајем такође киднаповања мене од стране полиције по налогу Вишег суда", рекао је Кнежевић.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(петак, 30. нов 2018, 13:24) - anonymous [нерегистровани]

Knjazevina CG

1909.g popis 98% zborilo srpski cirilicom pa sto je cudno sto su svi bili za ujedinjenja sa Srbijom u zajednicku drzavu.

(петак, 30. нов 2018, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Bravo ,CG!!!

Nemoj dozvoliti da se desi ono što su ovakvi uradili u BiH!!!

(петак, 30. нов 2018, 13:04) - anonymous [нерегистровани]

@Свака ти Част ЦГ

Свака ти Част ЦГ Срам те било!!!

(петак, 30. нов 2018, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

haha

dedeići,hahaha

(петак, 30. нов 2018, 11:47) - Vlajko [нерегистровани]

Može im se

Imaju jaka leđa i može im se.Sada niko ne pominje ljudska prava ili kada je Kosovo u pitanju humanitarnu katastrofu.Ovo je isto kao u srednjem veku ili pre sto ili 200 godina kada su se aptolutisti iživljavali nad neistomišljenicima.Najgore je što narod misli da je čovečanstvo napredovalo.Osim tehnike, elektronike i nešto medicine sve je isto kao vekovima pre.Naročito ljudska glupost i odnosi u društvu.Ono što su opisivali Andrić ili Ćosić u periodu pre 150 ili 250 godina, ma sve je isto kada su u pitanju ljudi, njihova stremljenja, niske strasti, pohlepa, prevare i politikanstvo.

(петак, 30. нов 2018, 11:26) - CG [нерегистровани]

CG

Svaka ti čast CG, oni samo rade protiv CG

(петак, 30. нов 2018, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Диктатура!

Милов диктаторски режим пише најцрње странице црногорске историје!! Ужасно!!

(петак, 30. нов 2018, 11:03) - anonymous [нерегистровани]

Катастрофа

Да се којим случајем овако нешто догодило у Србији, Србија би већ била на стубу срама. Буила би то ударна вест у свим светским медијима, пре и догађаја у Сирији, стања на граници Мексика и САД, пре догађаја у сукобу Украјине и Русије...И сва би се могућа сила тзв светских демократа и миротвораца дигла у заштиту од тоталитарног режима и у одбрану демократије.Овако, то је само још једна епизода у "одбрани демократије и правног система напредне и демократске Црне Горе"...

(петак, 30. нов 2018, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Ludilo uzelo maha!

Ludilo Milovog rezima uzelo je maha, niko vise ne moze da predvidi sta je danasnja zvanicna Podgorica u stanju da ucini sa svojim narodom i svojom drzavom!

(петак, 30. нов 2018, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Zivimo u ekstremno teskim , tuznim, bednim vremenima, casto mislimo, da.....

.......ne moze da bude jos gore, i svaki dan stizu vesti, da nismo u - pravu! Primera, koliko ti dusa - iste!?