Потврда да је Груевски у Мађарској, тражи азил

Македонски МУП потврдио је да се бивши премијер Никола Груевски налази у Мађарској и да је затражио азил у тој земљи. Груевског македонске власти траже јер се није у року јавио на издржавање двогодишње затворске казне, на коју је осуђен у случају куповине блиндираног "мерцедеса". Очекује се расписивање међународне потернице.

"Ја сам у Будимпешти и затражио сам политички азил од власти у Мађарској", написао је данас Никола Груевски на свом Фејсбук профилу и додао да је последњих неколико дана добијао претње по живот.

"Увек ћу остати веран Македонији. Никада нећу одступити", поручио је Груевски, за којим су македонске власти расписале потерницу.

Након направљених провера, и македонски МУП је утврдио да се Груевски, који се тражи због извршења затворске казне у трајању од две године, налази у Мађарској, наводи се у саопштењу који је пренео портал a1on.mk.

Македонско министарство обавестило је о томе Основни суд Скопље 1, након чега се очекује да буде издато решење за међународну потерницу за бившег премијера.

У Министарству су раније навели да Грувески није прешао ниједан гранични прелаз на легалан начин.

Мађарска влада није потврдила ни демантовала тврдње да је Груевски затражио политички азил у тој земљи, јавила је ТВ Телма.

"Не можемо ни да потврдимо, нити да демантујемо. Нисмо у могућности да коментаришемо индивидуалне захтеве за азил који су у процедури", речено је македонској телевизији у мађарској влади.

Заев: Власт се неће мешати у рад правосуђа

Огласио се и премијер Зоран Заев. Још једном је поновио да власт нема намере да се меша у рад судског система и апеловао је да се нико не меша у рад институција.

"Полиција није имала право без судског акта да ускрати слободу Груевском, нити да га прати или нешто примењује. О томе мора да постоје упутства суда", рекао је Заев одговарајући на питање ко је одговоран што Груевски и даље није доступан судским и полицијским органима.

Портпарол ВМРО-ДПМНЕ изјавио је да не зна где је Никола Груевски и да та најутицајнија опозициона македонска партија нема информација о томе да се бивши премијер налази у Мађарској.

Груевског траже због тога што се није у року јавио на издржавање двогодишње затворске казне, на коју је осуђен у случају куповине блиндираног "мерцедеса".

Последњих дана није био доступан правосуђу да би му се уручио позив.

Иначе, Груевски је осумњичен у још три судска поступка која је покренуло Специјално тужилаштво.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије