Пуковник аустријске војске осумњичен да је шпијунирао за Русију

Недавно пензионисани пуковник аустријске војске, током свог активног службовања шпијунирао је 30 година за Русију, откриле су аустријске власти, захваљујући информацијама добијеним од стране обавештајне службе. Аустријски канцелар Себастијан Курц тражи одговоре од руског председника Владимира Путина.

Себастијан Курц и министар одбране Марио Кунасек потврдили су јутрос да је државно тужилаштво покренуло истрагу, након што је добијена информација од једне стране обавештајне службе.

Курц је, на ванредно заказаној конференцији за штампу осудио деловање Русије и поручио да тако нешто није у реду.

Истакао је да руски председник Владимир Путин треба лично да разјасни ову ствар.

"Тако нешто се не ради и то важи за све нације", нагласио је аустријски канцелар.

Курц је најавио да ће амбсадор Русије бити позван на разговор у Министарство иностраних послова, те негирао тврдње да сарадња аустријских са међународним обавештајним службама не функционише.

"На основу откривања ове афере може се видети да смо одлично умрежени", нагласио је Курц.

Аустријски канцелар рекао је и да "Беч не планира да повуче амбасадора из Русије", преноси Тас.

"Овај случај показује да су и након Хладног рата неутралне државе биле мета шпијунаже. То показује и колико је важна добро функционишућа безбедносна мрежа. За нас је ово повод да ту мрежу учинимо још тешњом. Надлежна служба ће с тим у вези израдити анализу, са посебним освртом на сајбер-одбрану", рекао је министар одбране Кунасек.

Аустријске службе: Пуковник слао тајне поруке 

Први контакт са аустријском пуковником и руских служби остварен је 1988. године током његове посете Техерану, где је врбован и након чега је три деценије слао информације Русима, за шта је "касирао" 300.000 евра, тврди бечки дневник Кронен цајтунг. Москву су пре свега интересовале информације о борбеним авионима "еурофајтер".

Додаје се да је пуковник деловао веома професионално, имао је неупадљиву функцију у руководству војске. Сваке две недеље је одржавао контакт са својом руском везом под именом "Јуриј".

Налоге за свој "додатни посао" пуковник је добијао преко једног пријемника, а своје поруке писао је тајним писмом или их је директно, преко сателитске комуникације прослеђивао Русима. Интересовање Русије за аустријском војском било је велико, сазнала је контраобавештајна служба током истраге.

Официр је требало да прикупи што више поверљивих података – о војном ваздухопловству Аустрије, системима артиљерије, као и о брифинзима у штабу.

Непосредно пред откривање пуковник је слао и извештаје о ситуацији миграције у Аустрији, те и састављао детаљне профиле личности многих високих официра у аустријској војсци.

Када су Руси добили информацију о могућегм открићу свог шпијуна добио је налог да сав материјал уништи, али су то аустријске власти, према писању медија, спречиле.

Њему сада прети максимална казна од две године затвора због подршке војне обавештајне службе једне стране државе.

У светлу нових открића, министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел отказала је посету Русији која је планирана за децембар.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара