Грчка, запаљене албанске заставе, Тирана протестује

Албанска влада позвала је грчку амбасадорку у тој држави Елени Сурани због серије инцидената који су уследили после убиства Грка Константиноса Кацифаса у Албанији, јављају медији у Тирани. Непосредно после инцидента у селу Бралат, грчки националисти запалили су неколико албанских застава, а Mолотовљеви коктели бачени су на неколико објеката чији су власници Албанци. Тест односа две државе представљаће сахрана Константиноса Кацифаса.

Како наводе албански медији, од грчке амбасадорке затражено је да се Атина дистанцира од тих инцидената, као и да гарантује животе и безбедност Албанаца у Грчкој. Два дана раније, грчке власти позвале су албанског амбасадора у Атини како би уложиле протест због убиства Константиноса Кацифаса.

Атина и Тирана имају различита виђења начина на који је убијен Грк, пошто албанске власти тврде да је Кацифас пуцао на полицију после недовољно расветљеног спора око грчке заставе на војничком гробљу у селу Бралат, при чему је погодио и једно полицијско возило.

Кацифаса су албански специјалци опколили и затим убили у оближњој шуми, али локални Грци тврде да је Грк био спреман да се преда у тренутку када су га убили припадници јединице РЕНЕА.

Албанска полиција је објавила и снимак на којем се види како Кацифас трчи и пуца из "калашњикова", али је немогуће проценити у којем правцу пуца. 

Тужилаштво у Атини је у четвртак покренуло своју истрагу о том случају, јер је Кацифас био грчки држављанин.

Грци су одмах реаговали и Молотовљевим коктелима спалили канцеларију албанске туристичке организације у Атини, док је нападнуто и неколико локала чији су власници Албанци. Групе грчких десничара су на интернет поставиле снимке спаљивања албанских застава.

Грчка полиција је у среду сузавцем и шок-бомбама прекинула протест грчких националиста у Солуну, јавља агенција АП.

Остаје нејасно на који начин ће албанске и грчке власти решити овај проблем. Кацифасово тело је већ два пута прошло кроз форензичку истрагу, прво у Ђирокастри, а затим и у Тирани. Породица убијеног је затражила да јој се преда тело, али власти у Тирани још увек нису одговориле на овај захтев.

Грчки медији пишу да је полиција у замену за тело од породице затражила да потише документ којим се власти у Тирани изузимају из одговорности за овај догађај. Албански медији пак пишу да та тврдња није истинита.

Такође, обе стране се у великој мери плаше да би на сахрани, због које су се већ мобилисали симпатизери неколико десничарских организација у Грчкој, могли избити нови инциденти.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2018, 23:40) - anonymous [нерегистровани]

@У Грчкој има преко 1.000.000 Албанаца

Има их у Грчкој између 400,000 и 500,000, а не чак милион како сте навели, што није тачно, а ово је укључујући мигранте, сезонске раднике и оне чије су породице одавно у Грчкој. А питање је колико је и то тачно, јер имају обичај да пренапумпавају цифре.

(четвртак, 01. нов 2018, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Idemo braćo Grci!

Mi smo uz vas. Samo napred!

(четвртак, 01. нов 2018, 21:17) - anonymous [нерегистровани]

Albanci su se mnogo zaigrali.....

Albanci su uz podrsku i zastitu SAD i EU,postali toliko agresivni ne samo u slucajau Srba i Makedonaca nego evo i u slucaju grcke manjine u Albaniji,da im to nece na dobro izici.Neka samo zamisle u kakvoj ce se situaciji naci kad ih SAD i EU ne budu vise stitili,kao sto su ih napustili i Turci i Austrijanci i Itaijani i Nijemci.
Ostace sami i poznjece ono su sijali.

(четвртак, 01. нов 2018, 20:55) - Djekna [нерегистровани]

Srbija Grcka Albanci i NATO

Mi ne mozemo ovako da reagujemo jer nismo u NATO-u, niti clanica EU. Grcima se moze. A eto nama i odgovora kako mi treba da resimo pitanje Albanaca u Srbiji.

(четвртак, 01. нов 2018, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

У Грчкој има преко 1.000.000 Албанаца!

Тако да овај случај може додатно да искомпликује ионако врло компликовану ситуацију на брдовитом Балкану...

(четвртак, 01. нов 2018, 18:53) - Boki [нерегистровани]

1912

Gospodo albanci stvarate neprijatelje u svom okruženju a večito biti pod nečiju zaštitu je nemoguće da li su vaše vodje svesne šta se vašem narodu može dogoditi ako budete faktor nestabilnosti u četiri zemlje na balkanu .1912 god .

(четвртак, 01. нов 2018, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

svaka cast grcima na odgovoru, ali i mi bi trebalo nekad ovako da reagujemo, za razliku od albanaca nas narod nije u kriminalu nasi politicari se ne bave ubijanjem, a sve ce to njima da se vrati ne moze nama, mi samo da cekamo pobedicemo cak i nista da ne radimo.....

(четвртак, 01. нов 2018, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Албанци су проблем на Косову и у јужној Србији, Албанци су проблем у Црној Гори, Албанци су проблем у Македонији, Албанци су проблем у Грчкој, коначно они су проблем сам по себи и у Албанији. О томе како су проблем по западном свету, Италији, Швајцарској, Белгији; Немачкој, Аустрији и САД нећу ни говорити. Мени се као једном просечном грађанину намеће питање докле?! Докле ће бити толерисани и зашто?! Заиста ми није јасно. Што су претерали, претерали су и превршили сваку меру. Ред је да их неко заузда и покаже где им је место.

(четвртак, 01. нов 2018, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Чудно

Албанци су проблем на Косову и у јужној Србији, Албанци су проблем у Црној Гори, Албанци су проблем у Македонији, Албанци су проблем у Грчкој, коначно они су проблем сам по себи и у Албанији. О томе како су проблем по западном свету, Италији, Швајцарској, Белгији; Немачкој, Аустрији и САД нећу ни говорити. Мени се као једном просечном грађанину намеће питање докле?! Докле ће бити толерисани и зашто?! Заиста ми није јасно. Што су претерали, претерали су и превршили сваку меру. Ред је да их неко заузда и покаже где им је место.