"Мит о Јасеновцу", релативизација историје у Хрватској

У јутрошњој емисији "Добро јутро, Хрватска" на ХРТ-у представљен је тзв. Фестивал домољубног филма. Водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм "Мит о Јасеновцу" и филм Јакова Седлара "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018". "Мит о Јасеновцу", између осталог, релативизује злочине и умањује број жртава.

У добу историјске митологије, како га је описао Ерик Хобзбаум, један мит добија рекламу. Гледаоци су од водитељке на ХРТ-у могли да чују препоруку за књигу и филм "Мит о Јасеновцу", као и филм Јакова Седлара "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018".

Графичко решење филма "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018" слично је америчком споменику "Маунт Рашмор". Приказане су хрпе пожутелих лобања изнад којих се налазе ликови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића. 

Смиљан Томашевић из Удружења хрватских добровољаца "домовинског рата" верује да је Хрватска зрело демократско друштво, да се може суочити с прошлошћу, те да треба "ићи с истином".

"Крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онакву каква јесте, па проговорити и о злочинима након Другог светског рата", поручује Томашевић.

Представници Срба то тумаче другачије.

"Ми већ дуже време пратимо ту појаву, тај снажан говор мржње према Србима, њиховим организацијама и лидерима. То се развија, нажалост, уз подршку Католичке цркве и једног дела хрватске политике – од маргиналних сфера и долази од мејнстрим медија, попут ХРТ-а и то је за нас звоно за узбуну", сматра председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

Забринутост због порицања злочина у Јасеновцу 

У "Миту о Јасеновцу", Роман Љељак НДХ назива младом хрватском државом, усташе симпатише, а Јасеновац зове сабирним и радним логором.

Историчар Предраг Марковић указује да је најпроблематичнији део ове афере то што национални сервис Хрватске пропагира величање најстрашнијег логора.

"На РТС-у не можете да замислите да би водитељи јутарњег програма хвалили логор Сајмиште", додаје Марковић.

Историчар Милан Гулић истиче да таквим књигама није место не само на државној телевизији него ни на било којој озбиљној телевизији, јер им се, каже, на тај начин даје на значају и тако постају прихватљиво штиво.

Недавно су овим поводом реаговали и из Спомен-подручја Јасеновац забринути због све чешћих случајева умањивања и порицања злочина почињених у истоименом логору, а који се догађају у јавном простору.

"Није разлика у нијансама, не утврђујемо различите бројке, па се споримо око тога, овде човек негира да је Јасеновац био логор смрти – а био је, да је био логор масовног уништења – а био је, да је био највећи концентрациони логор у окупираној Европи ван територије Немачке", напомиње Гулић.

Предраг Марковић истиче да Хрватска мора да сазри и да одбаци најстрашнији део свог наслеђа.

"Она има и светлију страну историје коју, на жалост њених националиста, дели са Србима. Оно што је најбоље у Хрватској је заједничка антифашистичка борба са Србима у 20. веку", каже Марковић.

У одбрану историје од политике неки су одавно стали. Иако казне нису уједначене, за негирање Холокауста у многим државама ЕУ кривично се одговара.

Остали аутори: Сања Љубисављевић
број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2018, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Džaba nam je pričati!

Šansu smo imali 1991-1995 ,ali nam je priče bilo podeliti BiH...
Šta bi sa sjećanjem na žrtve iz NDH 1995!? Nestade RSK ,kao rukom donešena, a nastala kao da se spreči nova NDH !?!?!?!

(петак, 26. окт 2018, 12:20) - Воронцов [нерегистровани]

Какав терор Срба какво ли шта ?

Наравно све је то и Туђман говорио у својим пропагандним говорима против Срба.Ако је неко трпео терор трпела га Краљевина СХС од самог почетка јер је од самог почетка део хрватских политичара радио на рушењу те нове државе и стално су владале тензије.Огроман број Срба у тој заједничкој држави живео је крајње сиромашно и кога је могао угрозити тај обични сиромашни човек.Богатих је пак било међу представницима свих народа.Официри Аустро_Угарске лакше су остваривали каријеру у Краљевини СХС него солунски добровољци.И када је срушена Краљевина Југославија и створена НДХ, усташе редом убијају ту српску сиротињу која никакве кривице није имала, многи нису знали ни да је НДХ и формирана.У доба нове Југославије опет су роварили, усташе су деловале из иностранства, вршили терористичке акције итд.А када се пјавио Туђман појавио се прави лик Хрватске.И како тада у доба Туђмана тако и данас.Ко ће онда бити жртва терора него Срби.

(петак, 26. окт 2018, 10:17) - Darko [нерегистровани]

Nisu normalni

100 godina srbijanskog terora u hrvatskoj (1918 - 2018)!?
Kakav Srbija "teror" se sprovodi od 1995-2018. prema Hrvatskoj u kojoj je 2% srpske populacije!?
Ako iz razmatranja izuzmemo period od 1918-1995 godine u kome smo jednim djelom živjeli u zajedničkoj državi u kojoj takođe nije blo "srbijanskog terora" nad hrvatskom nego obratno - hrvatskog nad srpskom populacijom na prostoru Hrvatske i BiH (1941-1945) šta je sa tih 23 godine (1995-2018) "terora"!?

(петак, 26. окт 2018, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Svakako da nije..

Pored Jasenovca bilo je masovnih stratista jos.Tu je i jadovna i ostrvo Pag gde je ubijeno 8000 ljudi pa i ustaski logor Zemun gde je spaljen moj deda.Odveli ga ustase iz Iloka.Volio bi da se uz Jasenovac malo prica i o tim logorima jer nije samo taj logor, iako se ne ponovilo se najveci logori od Nemacke i Poljske.

(петак, 26. окт 2018, 09:58) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Stara gradiska,Jadocno,Bakar,Jasenovac,posebno stratiste za decu i jos petnaestak stratista.Treba Srbija da napise knjigu sa istorijskim cinjenicama o svim tim zlocinima i da to podeli po svim ambasadama.

(петак, 26. окт 2018, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Tužba

Tužiti ove falcifikatore. Ako to ne ucinimo vrlo će brzo zrtve Jasenovca postati zlocinci a zlocinci zrtve.

(петак, 26. окт 2018, 09:20) - Stefan [нерегистровани]

Hrvatska

Hvala susedi. Volecemo vas koliko ste voleli i vi nas. Oa da vidimo cija ce da bude poslednja.

(петак, 26. окт 2018, 07:25) - anonymous [нерегистровани]

Greska

G.Markovicu, slazemo se da Hrvatska treba da sazri, ali ne da obdaci najstrasniji deo svoje"istorije", vec da je prihvati i kao drustvo se sa njom suoci. Ovako, napad je najbolja odbrana...

(петак, 26. окт 2018, 06:49) - anonymous [нерегистровани]

Srbija mor da tuzi

Pa ce i EU da reaguje ali ko nas vodi tako nas i tretiraju....

(петак, 26. окт 2018, 02:34) - anonymous [нерегистровани]

NDH

se vraca na velika vrata...