Македонија, посланици ВМРО-ДПМНЕ под притиском

Македонски парламент Собрање у понедељак почиње расправу о уставним променама неопходним за спровођење споразума о новом имену те државе. После референдума, о чијем исходу се споре власт и опозиција, гласање у Собрању ће бити други покушај ратификације договора са Грчком. Посланици ВМРО-ДПМНЕ под притиском, наводе челници те странке, али и еврокомесар Јоханес Хан.

Посланици македонског парламента почеће у понедељак расправу о уставним променама, што ће представљати нови покушај ратификације споразума о новом имену те државе. Расправу у Собрању прате спекулације да је 11 посланика опозиционог ВМРО-ДПМНЕ пристало да подржи измене Устава.

Ту вест објавила је македонска телевизија Алсат, наводећи да је влада Зорана Заева успела да обезбеди двотрећинску подршку неопходну за усвајање уставних промена, чиме би ова земља избегла ванредне парламентарне изборе.

Ипак, челници ВМРО-ДПМНЕ тврде да су спекулације да су посланици те странке подржали уставне промене нетачне, наводећи да је "мало вероватно да ће неко од посланика гласати супротно вољи грађана Македоније исказаној на референдуму 30. септембра".

"Послали смо јасну поруку посланицима да поштују вољу народа. Став ВМРО-ДПМНЕ, који се у односу на договор са Грчком није променио, јасан је. Посланици су јасно поручили да ће поштовати вољу народа", рекао је портпарол ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

Македонски медији, такође, јављају да су се известан број некадашњих функционера ВМРО-ДПМНЕ укључио у "убеђивање" посланика те странке да подрже уставне промене, што је потврдио и портпарол странке.

"Спекулације су да је посланицима прећено или да су под притиском партије. Власт је та која прети и уцењује", рекао је Арсовски.

Еврокомесар за проширење Јоханес Хан рекао је бечком Стандарду да се посланици опозиције суочавају са претњама из странке због могућности да подрже уставне промене.

За усвајање уставних промена потребна је двотрећинска већина у Собрању, односно подршка 80 посланика, или девет више него што владајућа коалиција има у парламенту.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 10. окт 2018, 09:12) - Вукица [нерегистровани]

Исто нас чека!

Не би требало да "сеиримо" над судбином Македоније, јер и нас, по истом сценарију, спремају за "укалупљвање" у светска (НАТО) правила понашања. Питање је само кад ће нас позвати на сцену...

(среда, 10. окт 2018, 07:35) - Petar [нерегистровани]

Neznanje

A dali vi znate rezultate konsultativnog referenduma?

(уторак, 09. окт 2018, 16:47) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

Nije mi samo jasno

Zašto su pravili referendum i bacali narodne pare. Bruka ako i pred narodne volje glasaju "za"