Пуповац у Вариводама: Сви злочини морају да се казне

Председник Српске демократске самосталне странке и посланик у Сабору Милорад Пуповац изјавио је да сви злочини морају да се казне, укључујући злочин над српским цивилима у Вариводама, и одбацио било какве оптужбе да он или његова странка раде на томе да се не процесуирају ратни злочини у Вуковару.

"Ми желимо да се овај злочин казни, као и сваки други, било према Србима, Хрватима или Бошњацима у рату кроз који смо прошли након распада заједничке земље", рекао је Пуповац обраћајући се на обележавању Дана сећања и комеморацији за српске цивиле убијене за време и после хрватске војно-полицијске акције "Олуја" 1995.

Како преноси Хина, Пуповац је истакао да је скоро два месеца након "Олује" у Вариводама убијено девет мештана који су остали у својим кућама, иако су на њих окачили бело платно које је требало да буде знак мира. 

То им, рекао је Пуповац, "ништа није помогло јер су они који су им ушли у дворишта, дошли да убијају, пљачкају и пале као што су палили, пљачкали и убијали неколико дана и година након 'Олује'".

"Убити, опљачкати и запалити у уређеној држави која жели да поштује грађанска и људска права није могуће", рекао је Пуповац, истичући да је тај злочин остао некажњен.

Пуповац је рекао да се не смеју заборавити ни злочини који су се догодили 5. и 6. августа 1995. у Груборима, Голубићу, Уздољу, Гошићу и Мокром Пољу, али ни, нагласио је, они почињени током "Олује" о којима се ћути као да се нису догодили.

Осврнуо се и на оптужбе да његова странка, како је рекао, "спречава судске и полицијске власти да учине оно шсто је нужно како би се истражили злочини почињени према припадницима братског хрватског народа од стране српског или другог народа", а да се то посебно чини када је у питању Вуковар и његова околина.

"Ни ја, ни странка којој припадам, нисмо чинили ништа да уверимо било кога од државних власти да не процесуира оне који су одговорни за злочине почињене у Вуковару или било где другде, али јесмо чинили све да се правосуђе не користи као средство етничког прогона ни као средство за спречавање повратка као што се чинило годинама, неселективно. Зато смо да сви они који су осуђени, своје казне одслуже, а јесу осуђени", рекао је Пуповац.

На дану сећања у Варивдоама обратио се и градоначелник Книна Марко Јелић, који је након обележавања рекао новинарима да оно што се догодило у Вариводама није направила "Олуја", нити хрватска политика и хрватски народ, већ злочинци.

Дан сећања, комеморација и верски обред у спомен на српске цивиле одржани су у организацији Српског народног вијећа (СНВ) и општине Кистање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи