Пленковић: Адекватно санкционисати нападача на Пуповца

Хрватски премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић осудио је напад на посланике СДСС-а Милорада Пуповаца и Борса Милошевића и поручио да очекује да се починитељ пронађе и "адекватно санкционише". Полиција интензивно трага за нападачем.

Према његовим речима, треба учинити апсолутно све да се спрече било какве тензије у друштву, као и говор мржње и стигматизација.

"С Пуповцем сам се чуо чим сам сазнао за ту вест. Он ми је објаснио околности како се то догодило. Очекујем од полиције да истражи тај немили догађај, да се починитељ пронађе и адекватно санкционише", рекао је Пленковић.

На питање новинара да ли га је напад изненадио и констатацију да су последњих дана "Пуповца демонизовала" делом и удружења ветерана, Пленковић је истакао да је јасно поручио да треба да учинио апсолутно све да се спече било какве тензије у друштву, да се спечи говор мржње и стигматизација.

"Томе се снажно противим као председник Владе и председник ХДЗ-а. Они који то раде морају добро размислити о одговорности што то подразумева. Градимо Хрватску 2018. године као друштво које је укључиво, толерантно, у којем већина треба штитити мањине. То је бит и то је кључ, укључујући и представнике српске мањине у Хрватској", рекао је Пленковић.

Истакао је да је политика ХДЗ-а сасвим јасна да висок ниво заштите права националних мањина мора да буде снажно укорењен у политичкој култури и деловању Хрватске, пренела је Хина. 

Напад на Пуповца и Милошевића осудио је и хрватски министар ветерана Томо Медвед наводећи да "хрватски ветерани најбоље знају што је страдање и патња".

"Ми хрватски ветерани који најбоље знамо шта је страдање и патња, и осуђујемо сваки облик насиља, апсолутно и увек. Стога осуђујемо и овај напад", рекао је Медвед. 

Полиција интензивно трага за нападачем на Пуповца

Начелник загребачке полиције Марко Рашић изјавио је да полиција интензивно трага за починиоцем који је у петак напао посланике СДСС-а Милорада Пуповца и Бориса Милошевића, бацивши на њих на загребачкој пијаци Долац. 

"Чим смо сазнали за случај, нисмо ни чекали пријаву већ смо службено предузели радње које су у нашој надлежности", рекао је Рашић.

Он је казао да није било захтева да се оштећеном одреди полицијска заштита, преноси Хина.

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), лидер Српског националног вијећа и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац нападнут је на загребачкој пијаци Долац,када је у пролазу са страначким колегом Борисом Милошевићем погођен гомилом хране. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи