Ђукановић: Нова медијско-политичка офанзива из Србије

Црногорски председник Мило Ђукановић оценио је да долази до обнове медијско-политичке офанзиве из Србије према Црној Гори, налик оним из деведесетих година, а да за то постоје два разлога.

"Логично је да данас, 25 година касније, не показујемо несигурност на провокације које долазе са неких адреса које имају вековне претензије на црногорску независност. Црна Гора осећа да је изградила имунитет да може без великог проблема да одбије такве атаке, било да они долазе са неких адреса из региона или из Москве", рекао је Ђукановић за ТВЦГ.

Према његовим речима, први разлог за то је унутрашњи политички живот у Србији, а други је црногорски.

"Први разлог је унутрашњи политички живот у Србији који је доминантно обележен последњом фазом преговора између Србије и Косова, где се се сви заједно приближавамо формализацији нечега што се суштински догодило 1999. током оног залудног рата који је Милошевић повео против међународне заједнице", рекао је Ђукановић.

Подсетио је и да је Црна Гора признала независност Косова, како каже, уважавајући реалност.

"Покушавао сам и у разговорима и са Тадићем и Вучићем да им кажем да не сматрам рационалним да воде ратове који су неки други изгубили. Оно што не разумем је да Србија, кроз деловање своје медијске сцене и дела политичара, отвара неке друге фронтове у региону да би релативизовала то питање, или на неки начин ублажила фокус јавности Србије према питању Косова", каже Ђукановић.

Други разлог је изворно црногорски, указао је Ђукановић и навео да се лидери просрпских политичких партија у Црној Гори упорно труде да осујете Србе да постану део црногорских државних институција.

"Ја не видим да су Срби на било који начин угрожени и мислим да Црна Гора има изражени сензибилитет за припадника било које вере и нације у нашој држави", рекао је црногорски председник.

Ђукановић је критиковао и недавну изјаву патријарха СПЦ Иринеја да је положај Цркве у Црној Гори гори него у време османске окупације, а статус Срба као у доба НДХ рекавши да је њоме аболирао Анту Павелића и НДХ и дао комплименте 500-гошишњем робовању Османском царству.

"Околност да није негирао ту своју изјаву ме није изненадила, она ми је само потврдила да СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану. То мора остати предмет пажње државне политике Црне Горе у наредном периоду", сматра Ђукановић.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(уторак, 18. сеп 2018, 09:22) - flamantes [нерегистровани]

milan lala

Milo nema nikakve krivične odgovornosti, sve optužbe su povučene kao neosnovane, a netrpeljivost Crnogoraca prema Srbima potiče zapravo od 1918. i straha da se ponovi 2018. i to nema nikakve veze ni sa Milom ni sa ikim osim sa Srbijom i SPC.

(петак, 14. сеп 2018, 17:50) - milan lala [нерегистровани]

odnose

Odnose izmedju Srbije i C. Gore , Srba i Crnogoraca ovaj covek je podredio svojim licnim privatnim interesima , ocuvanju vlasti i izbegavanju krivicne odgovornosti . Svi antagonozmi i neslaganja medju Srbijom i C. Gorom, Srbima i Crnogorcima nestace momentalno kad ovaj covek sidje sa politicke scene C. Gore. 

(петак, 14. сеп 2018, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

milo juropejac

covek je postupio u interesu da sacuva polozaj i licnu slobodu.dok god bude dobar za EU I SAD bit ce na vlasti a ne u zatvoru.

(петак, 14. сеп 2018, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Ispravka

Gospodine Djukanovicu posteno bi bilo da si izjavio "Koje ste vodili "( ti i Milosevic) ratove

(петак, 14. сеп 2018, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Lazna sigurnost!

Koliko covek ili jedan deo naroda moze da bude u zabludi? Ovde imao cist dokaz. Koliko moze dugo da traje jedan zivot ili mandat a da se veruje da se nece promeni politika u Crnoj Gori? Sta ce raditi Crno Gorci posle ovakvog slepila. Ako neko govori o samostalnosti u kom obliku se ona iskazuje ovde, samostalnost koja se odrzava u neprekidnoj prici zastrasivanja I pozivanja o proslosti radi buducnosti ili pozivanje na samostalnost koja se krije ispod plasta jedne vojne organizacije.

(петак, 14. сеп 2018, 08:53) - Бојан [нерегистровани]

...

Е мој Ђукановићу,да само знаш како је лијепо и паметније некада ништа не рећи.Никада не би прозборио ни једне!

(петак, 14. сеп 2018, 08:22) - anonymous [нерегистровани]

realnost?

Đukanović kaže da je "Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, uvažavajući realnost".Međutim, postavlja se pitanje kako je došlo do te "realnosti"? Baš bi voleo da vidim šta bi Đukanović rekao da opština Ulcinj proglasi nezavisnost. Tamo su većina Albanci. Možda Herceg Novi da proglasi nezavisnot? Tamo se većinski stanovništvo izjašnjava kao Srbi. Ili sever Crne Gore? Da li bi uvažio i te realnosti? Lako je uvažavati "realnosti" u tuđem dvorištu. Crna Gora je u najmanju ruku trebala da bude neutralana po tom pitanju ili da se ne izjašnjava. Ovako ostaje gorak ukus kaljanja crnogorskog obraza zarad poena na Zapadu.

(петак, 14. сеп 2018, 07:38) - Zlatan [нерегистровани]

Ђукановић: Нова медијско-политичка офанзива из Србије

Poruka predsedniku Crne Gore:Svak je rođen da po jednom umre.Čast i bruka žive doveka!

(петак, 14. сеп 2018, 07:32) - aca [нерегистровани]

Ђукановић: Нова медијско-политичка офанзива из Србије

Šta ima da kaže čovek koji ni sam ne zna šta je i kuda želi da ide?!?

(петак, 14. сеп 2018, 07:12) - anonymous [нерегистровани]

Stvarno?

Crna Gora nema potencijala ni za sta,niti ima resurse niti razvijenu ekonomiju, ono sta je Srbinu bitno a da je kod vas Jesu verski i kulturni spomenici kao i zastita onih koji se osecaju kao Srbi.