Додик: Хитно расветлити напад на новинара

Председник Републике Српске Милорад Додик најоштрије је осудио напад на новинара БН ТВ Владимира Ковачевића и затражио од надлежних полицијских структура да се тај случај до краја и хитно расветли. Окружно јавно тужилаштво Бањалуке покренуло је истрагу.

Председник Републике Српске Милорад Додик посетио је новинара БН телевизије Владимира Ковачевића у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци након што је синоћ претучен.

"Напад на новинара је напад на слободу говора и такво понашање у Републици Српској неће бити толерисано", рекао је Додик, преноси РТРС.

Додик је новинару понудио полицијску заштиту, и рекао да ће Ковачевић одлучити да ли ће је прихватити.

Медији преносе изјаву новинара да је председнику Српске рекао да он сноси кривицу за амбијент који је створен, јер таргетира новинаре.

Додик, међутим, каже да је у разговору са њим у болници одбацио могућност да иза тога стоји власт, са чиме се, како каже, сагласио и Ковачевић.

Дежурни тужилац Драгана Липовчић наложила је да се предузму све потребне истражне радње и мере на откривању и проналаску нападача на Владимира Ковачевића, новинара БН ТВ, и утврђивању свих околности овог догађаја.

"На лицу места су изузети трагови који ће бити предмет вештачења. У току је истрага у вези са овим догађајем", саопштено је из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Овај инцидент осудили су званичници Републике Српске, а влада је уз осуде саопштила да од надлежних институција очекује да овај случај у најкраћем року расветле и починиоце приведу правди.

Америчка амбасада у Сарајеву оценила је да су неприхватљиви недавни физички напади на новинаре у БиХ и поручила да снажно брани право новинара да извештавају без страха од одмазде. 

Представник ОЕБС-a за слободу медија Харлем Дезир и шеф Мисије ОЕБС-a у БиХ, Брус Бертон су, такође, оштро осудили "брутални напад" на Ковачевића. 

Хелсиншки одбор за људска права такође је најоштрије осудио напад на Ковачевића. 

Новинар БН ТВ Владимир Ковачевић претучен је синоћ у бањалучком насељу Обилићево и том приликом задобио је повреде главе.

број коментара 0 Пошаљи коментар