Реаговања у Хрватској на Вучићев говор у Бачкој Паланци

Хрватски премијер Андреј Пленковић оценио је изјаву председника Србије Александра Вучића, који је Хрватску упоредио са нацистичком Немачком, као велико претеривање. Министри у хрватској влади су истакли да је Олуја "круна праведног и одбрамбеног рата". Део хрватских медија је поруке председника Србије оценио као "скандалозне" и "лицемерне".

Поруке председника Србије Александра Вучића на јучерашњем обележавању Дана сећања у Бачкој Паланци широко су пласиране у хрватским медијима, а о њима је било речи и у Книну на обележавању годишњице војно-полицијске акције "Олуја", који Хрватска обележава као "Дан победе и домовинске захвалности" и "Дан бранитеља". "Хитлер је хтео свет без Јевреја, Хрватска је желела Хрватску без Срба", једна је од најкоментарисанијих Вучићевих порука.

Андреј Пленковић је, како преноси Хина, изјавио да се добро зна да се рат водио на територији Хрватске, а не Србије, да је "Милошевићев великосрпски режим извршио агресију на Хрватску и да је Олуја окончала окупацију Хрватске".

"Мирна реинтеграција хрватског Подунавља дошла је 1998. и заокружила нашу територијалну целовитост, а што се изјаве тиче и поређења које се односе на Холокауст - што је превише, превише је", рекао је Пленковић.

Хрватски премијер је, такође, рекао да Хрватска жели политику помирења, сарадње и добросуседства због чега је битно суочити се са прошлошћу и утврдити истину.

Министар управе Ловро Кушчевић сматра да је "Домовински рат" био праведни одбрамбени рат на којем је створена Хрватска и да се сви морају помирити с тим.

"То је један од предуслова за наставак боље сарадње", рекао је Кушчевић, пренео је Вечерњи лист.

Коментаришући присуство председника СДСС-а Милорада Пуповца на јучерашњем обележавању Дана сећања у Бачкој Паланци, Кушчевић је рекао да се искрено нада да ће и Пуповац и сви остали схватити величину хрватског Дана победе.

Министар одбране Дамир Крстичевић каже да Хрватска није започела рат, већ да се само бранила.

"Видимо да је 'Олуја' круна свих победа у рату, 'Олуја' је симбол војничког успеха и јунаштва и Домовински рат је нешто је најбоље, ујединио нас је и показао да кад смо заједно, кад имамо заједнички циљ, нема тога што не можемо направити", рекао је Крстичевић.

Министар хрватских бранитеља Томо Медвед сматра да су критичке изјаве председника Србије на рачун Хрватске, како је рекао, "протеклих година нажалост пракса".

"Чињеница је да ће се они морати суочити с историјским чињеницама да је велиокосрпска политика уз помоћ југославенске армије извршила агресију на Републику Хрватску, која је имала потпуно легитимно право да спроведе све своје ослободилачке операције као и 'Олују' као круну свих битака", рекао је Медвед.

Хрватски медији оштро о порукама из Србије 

Агенција Хина је пренела да је Вучић, одајући пошту страдалим Србима, "Олују" назвао погромом и истакао да је та операција била мотивисана мржњом према Србима, као и да јака Србија неће више никада допустити никакве "Олује".

Опширно цитирајући поруке српског председника, агенција примећује да Вучић хрватске Србе назива "Крајишницима", те поручио да је "Хитлер хтео свет без Јевреја, Хрватска је желела Хрватску без Срба".

Агенција констатује да је Вучић, чија земља и даље не признаје агресију на Хрватску, поручио и да ће Србија заштити Србе и да неће бити нових "Олуја".

Загребачки Вечерњи лист пише да упркос свим Вучићевим настојањима, свет "Олују" сматра легитимном операцијом, те да је Хрватска на добром путу, што потврђује америчка уз хрватску заставу у Книну.

Лист признаје да је прослава у Книну до данас била полигон за политичко препуцавање између левих и десних, али и да су Хрвати, како кажу, успели да спусте лопту како би она "задржала статус јединственог обележавања тог најважнијег државног празника".

У исто време, када су Хрвати схватили да је Дан победе преважан да би се политизовао, Вучић, којег називају "владаром Србије", одабрао је исти датум за, како тврде, "сећање новог историјског српског мита, другог великог након оног о Косовском боју".

Примећују да је у политици Вучића "'Олуја' нагло постала суперважна и за унутрашње политичке односе у Србији, као и за одређивање нове, у Београду би рекли активне, а у Загребу агресивне политике Србије према Хрватској".

Називајући Дан сећања у Србији "празником", Вечерњи пише да је тај дан заправо постао "званично место на којем Вучић, Вулин и остали шаљу директне политичке поруке према Хрватској" које су, како кажу, по правилу митске и као такве садрже и одређене дозе претњи.

"Да је хрватска политика очито одабрала добар пут, потврђује баш овогодишње обележавање Олује у Книну. Уз хрватске, у Книну ће се вијорити и заставе САД, а први ће се пут на прослави појавити и један генерал САД, Џон Јенсен, заповедник Националне гарде Минесоте, а уследиће и оно што противника Олује оставља без речи, заједнички прелет два МиГ-а 21 и два израелска Ф16 с Давидовом звездом. Сасвим довољно за међународну потврду карактера хрватске Олује", пише Вечерњи лист.

Под насловом "Скaндалозни Вучић упоредио Хрватску са Хитлеровом Немачком", хрватски портал Индекс је отворио анкету с питање "Да ли Вучићу треба забранити улазак у Хрватску".

Уз видео-запис Вучићевог синоћњег обраћања на Дану сећања, Индекс пише да су то досад најтеже речи којима је српски председник описао акцију којом је, како наводе, "од српске окупације ослобођен значајан део хрватске територије".

Сматра се да је, како наводе, "Вучићево лицемерје још више дошло до изражаја ако се узме у обзир да је он годинама био потрчко четничком војводи Војиславу Шешељу, али и чињеницу да је 1995. у Глини јавно заговарао великосрпске тезе".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара