Хрватска обележила годишњицу "Oлује"

У Книну је одржана централна прослава обележавања "Дана победе и домовинске захвалности" и "Дана бранитеља". Како преносе хрватски медији, прослава у Книну протекла је смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва.

Прослави је присуствовао државни врх Хрватске – председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

"Дан победе" Хрватска обележава на дан војно-полицијске акције "Олуја", током које је извршен највећи егзодус Срба након Другог светског рата, за који нико није одговарао.

Током те акције из Хрватске је протерано око 250.000 Срба, нешто мање од 2.000 је убијено и готово исто толико се и данас сматра несталим.

Обележавање је почело постављањем хрватске заства на Книнској тврђави, а потом је, након читања имена погинулих у акцији "Олуја", изведен "ваздушни спектакл" у којем су учествовали и авиони Ф-14 Републике Израела.

И док председница у свом пригодном обраћању није помињала суседску политику, осим да ће Хрватска подржати БиХ на њеном путу ка ЕУ, премијер Андреј Пленковић је добар део свог обраћања посветио односима са Србијом.

"Хрватска је била велика у победи па је још 1996. године пружила руку помирења кроз нормализацију односа са Србијом. Данас се залажемо и за сарадњу и добросуседске односе који се морају заснивати на истини, помирењу, одговорном суочавању с прошлошћу и правди. То подразумева и проналазак одговорних за сва кривична дела почињена током рата", рекао је Пленковић.

Рекао је и да је "Олуја" у свега неколико дана готово "у целости поништила учинке петогодишње окупације Хрватске започете у августу 1990. и војнички поразила великосрпску политику режима Слободана Милошевића".

Грабар Китаровићева је на Книнској тврђави поручила да "Хрватска не сме заборавити Домовински рат и хрватске бранитеље".

"Ратне догађаје чувајмо у сећањима, остављамо их историчарима и аналитичарима нека их проучавају, али вредности домољубног заједништва морамо преносити будућим нараштајима, јер је то кључ успешне изградње хрватскога друштва, целе државе и боље будућности нашим грађанима и будућим генерацијама", указала је председница.

Смиреније, без уочљивих симбола усташтва

Прослава је, како наводе хрватски медији, одржана у тренутку када се Хрватска, најмлађа чланица ЕУ, суочава са великим привредним и демографским проблемима, али и повећаним тензијама у односима са Србијом.

Како преносе хрватски медији, прослава је протекла смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва. 

Иако се страховало да би представници државног врха Хрватске, посебно премијер, могао бити извиждан у Книну, то се није догодило.

На инсистирање хрватских ветерана, наиме, ове године је промењен Протокол прославе, па су обраћања званичника враћена на централни градски трг, где су својевремено звуждуке и бојкот доживели некадашњи премијер Зоран Милановић и председник Иво Јосиповић.

Највећа пажња поклоњена је прелету борбених авиона и хеликоптера, међу којима су била и два израелска, типа Ф-16.

Минитар одбране Дамир Крстичевић је тим поводом оценио да је "Домовински рат нешто најбоље".

"Ми рат нисмо започели, ми смо се бранили и после ослободили Хрватску. ‘Олуја‘ је круна свих победа у Домовинском рату. Домовински рат је нешто најбоље, ујединио нас је и показао да кад смо заједно, имамо заједнички циљ, нема тога што не можемо направити", рекао је Крстичевић.

Обележавање акције "Олуја" у Хрватској званично је почело у суботу.

На книнском стадиону је одиграна ревијална фудбалска утакмица између ветерана, припадника хрватске војске и полиције и фудбалске репрезентације предвођене селектором Златком Далићем, пренео је ХРТ.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 05. авг 2018, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Potomci ustasa i oni drugi

Nije sramote za potomke ustasa da slave zlocin, sramota je za one druge koji su prisustvovali proslavi zlocina. Srbija da uputi pismo svim zemljama koje su poslali svoje predstavnike na proslavu zlocina.

(недеља, 05. авг 2018, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

zasto Kocijancic i EU sute za zlocine?

Kako to da clanica EU slavi etnicko ciscenje. ..
ovo nije normalan svijet...

(недеља, 05. авг 2018, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Slavlje

Pa nadam se da ti nisi ni slavio!

(недеља, 05. авг 2018, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Jevreji su govorili...

... a sada zajedno sa Hrvatima slave Oluju???
Izem ti takve prijatelje!

(недеља, 05. авг 2018, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

balkan

ovde je sve moguce,sve sto je suludo se slavi.

(недеља, 05. авг 2018, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

Srpska Krajina

Je bila pod UN zasticenom zonom ali pod NATO komandom a hrvati dio zlocinackog poduhvata.

(недеља, 05. авг 2018, 16:02) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Dogodine u Kninu.
Jevreji su 2000g. govorili dogodine u Jerusalimu i vratili su se na svoju zemlju.

(недеља, 05. авг 2018, 15:19) - anonymous [нерегистровани]

Slave pustu i neobradenu zemlju

Ali svatko ima svoje zadovoljstvo.....uzivajte...kad se probudite biti ce kasno....

(недеља, 05. авг 2018, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

Cega se svet stidi, oni se ponose

Jedina drzava na svetu u kojoj se ratni zlocin i etnicko ciscenje slavi kao 'najveca pobeda u (h)istoriji'.
Mada, kada malo bolje razmislim oni nista drugo i nemaju da slave, cela njihova (h)istorija je takva, puna zlocina i krvi...

(недеља, 05. авг 2018, 12:59) - Драган Максимовић [нерегистровани]

”Олуја”

То је било ”чисто етничко чишћење и прогон, а не некаква о... Престаните се користити тим хрватским хвалоспјевима!