Хрватска обележила годишњицу "Oлује"

У Книну је одржана централна прослава обележавања "Дана победе и домовинске захвалности" и "Дана бранитеља". Како преносе хрватски медији, прослава у Книну протекла је смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва.

Прослави је присуствовао државни врх Хрватске – председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

"Дан победе" Хрватска обележава на дан војно-полицијске акције "Олуја", током које је извршен највећи егзодус Срба након Другог светског рата, за који нико није одговарао.

Током те акције из Хрватске је протерано око 250.000 Срба, нешто мање од 2.000 је убијено и готово исто толико се и данас сматра несталим.

Обележавање је почело постављањем хрватске заства на Книнској тврђави, а потом је, након читања имена погинулих у акцији "Олуја", изведен "ваздушни спектакл" у којем су учествовали и авиони Ф-14 Републике Израела.

И док председница у свом пригодном обраћању није помињала суседску политику, осим да ће Хрватска подржати БиХ на њеном путу ка ЕУ, премијер Андреј Пленковић је добар део свог обраћања посветио односима са Србијом.

"Хрватска је била велика у победи па је још 1996. године пружила руку помирења кроз нормализацију односа са Србијом. Данас се залажемо и за сарадњу и добросуседске односе који се морају заснивати на истини, помирењу, одговорном суочавању с прошлошћу и правди. То подразумева и проналазак одговорних за сва кривична дела почињена током рата", рекао је Пленковић.

Рекао је и да је "Олуја" у свега неколико дана готово "у целости поништила учинке петогодишње окупације Хрватске започете у августу 1990. и војнички поразила великосрпску политику режима Слободана Милошевића".

Грабар Китаровићева је на Книнској тврђави поручила да "Хрватска не сме заборавити Домовински рат и хрватске бранитеље".

"Ратне догађаје чувајмо у сећањима, остављамо их историчарима и аналитичарима нека их проучавају, али вредности домољубног заједништва морамо преносити будућим нараштајима, јер је то кључ успешне изградње хрватскога друштва, целе државе и боље будућности нашим грађанима и будућим генерацијама", указала је председница.

Смиреније, без уочљивих симбола усташтва

Прослава је, како наводе хрватски медији, одржана у тренутку када се Хрватска, најмлађа чланица ЕУ, суочава са великим привредним и демографским проблемима, али и повећаним тензијама у односима са Србијом.

Како преносе хрватски медији, прослава је протекла смиреније у односу на претходне године, без уобичајене хистерије и уочљивих симбола усташтва. 

Иако се страховало да би представници државног врха Хрватске, посебно премијер, могао бити извиждан у Книну, то се није догодило.

На инсистирање хрватских ветерана, наиме, ове године је промењен Протокол прославе, па су обраћања званичника враћена на централни градски трг, где су својевремено звуждуке и бојкот доживели некадашњи премијер Зоран Милановић и председник Иво Јосиповић.

Највећа пажња поклоњена је прелету борбених авиона и хеликоптера, међу којима су била и два израелска, типа Ф-16.

Минитар одбране Дамир Крстичевић је тим поводом оценио да је "Домовински рат нешто најбоље".

"Ми рат нисмо започели, ми смо се бранили и после ослободили Хрватску. ‘Олуја‘ је круна свих победа у Домовинском рату. Домовински рат је нешто најбоље, ујединио нас је и показао да кад смо заједно, имамо заједнички циљ, нема тога што не можемо направити", рекао је Крстичевић.

Обележавање акције "Олуја" у Хрватској званично је почело у суботу.

На книнском стадиону је одиграна ревијална фудбалска утакмица између ветерана, припадника хрватске војске и полиције и фудбалске репрезентације предвођене селектором Златком Далићем, пренео је ХРТ.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво