Коцијас Истоку и Западу: Доста смо затварали очи

Време када је Грчка дипломатија "затварала очи" је прошло, а против свакога ко не поштује и нарушава национални суверенитет биће предузете мере, поручио је Истоку и Западу министар спољних послова те земље Никос Коцијас.

"Грчка је одлучила да пошаље поруку Истоку и Западу, свим нашим пријатељима и онима који то нису, да ће према свакоме ко нарушава принципе националног суверенитета и поштовања према нама, бити покренуте мере. Време у којем је (грчка) дипломатија затварала очи је прошло", рекао је Никос Коцијас у интервјуу за грчку новинску агенцију АНА.

Упитан да прокоментарише напетости које су присутне у последње време између Грчке и Русије, као и о могућности оказивања посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Атини, Коцијас је рекао да није забринут и изразио наду да ће сви проблеми бити решени пријатељски.

"Сергеј Лавров којег сматрам једним од најбољих дипломата на међународној сцени и са којим имам пријатељски однос, затражио је од мене да га позовем у посету. Да дође у Грчку и припреми се за путовање премијера (Грчке) Алексиса Ципраса у Москву где су га они позвали, што сам и учинио", навео је грчки министар спољних послова.

Према његовим речима, уколико Лавров жели да дође, биће добродошао.

"Ако сматра да треба да стане на страну оних које смо протералли или са онима којима није дозвољено да уђу, то је његово право", рекао је Коцијас.

Погоршани односи Атине и Москве

Односи између Атине и Москве су се погоршали у последње време након одлуке грчке владе 11. јула да протера двојицу руских дипломата и забрани долазак још двојице.

Грчка је, како су тамошњи медији известили, оптужила те дипломате за мешање у унутрашње послове и подривање националне безбедности Грчке.

Русија је након тога најавила контрамере, а убрзо је и планирана посета Лаврова одложена.

"Покушао сам, као што знате, а наглашено је и у обавештењу, да не треба повезивати ове лоше случајеве са званичном Русијом", рекао је грчки министар спољних послова.

Нагласио је да је то питање за Русију "да ли она жели да се идентификује са њима или не".

Осврнувши се и на споразум који је Атина склопила са Скопљем о имену Македоније, Коцијас је рекао да су услови били погодни за споразум.

"Они тврде да смо пожурили. Услови су били зрели. Када су услови зрели, то значи да морате да наставите са оним што можете да учините", рекао је грчки министар спољних послова.

Упитан да ли је то био најбољи могући споразум са Скопљем или је Грчка можда могла да постигне бољи Коцијас је одговорио:

"Могли смо да склопимо бољи споразум да није било друге стране. Не бисмо је назвали Северна Македонија, него Северна Аљаска".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. јул 2018, 16:44) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Odgv.Nemojte da delimo lekcije Grcima

Ne mogu shvatiti za kakva nacionalna interesa Grcke
govorite,,Radi dobijanje kredita,oni su izgubili prirodna bogatstva kao,Rudnika,podmorske naftne i plinske izvore,,,pristanista Soluna i Kavale,,Cetrnaest aerodroma.
A ko ustvari vlada i upravlja tu drzavu ,,To je druga tema..

(понедељак, 23. јул 2018, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

“Грчка има свој глас..”

Ово ме баш насмеја, који глас и где, што Македонија није ушла у НАТО? Не засмејавајте ме.
Они не могу ни камату да отплате на дугове а камоли дугове, ни о чему не одлучују. Ако Бугари промене одлуку (зависи од Немачке) ето јужног тока преко Турске и Бугарске.
Што се туче туриста, па најсиромашније земље у ЕУ су управо те где највише туриста долази, Шпанија, Португал, Италија, Грчка а ту долазе и Бугарска и Румунија са Црним морем.

(понедељак, 23. јул 2018, 11:10) - Воронцов [нерегистровани]

Грчки дипломате се јуначе, а покорни су као и остали у НАТО

Где се то чује њихов глас. Покорно извршавају све што од њих тражи НАТО и западни финансијери.

(понедељак, 23. јул 2018, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Nemojte da delimo lekcije Grcima

Sto se Grcke tice, oni svoje nacionalne interese pametno sprovode u delo. Iako su u dugovima, njihov glas se i te kako cuje. Za razliku od Srbije koja nece ni sa kim i misli da sve moze sama, toboze se pozivajuci na to da nas niko nece zbog nase vere i kulture, Grcka je i u NATO i u EU. Na taj nacin svuda ima pravo glasa i niko od drzava koje ugrozavaju njen nacionalni interes nije se decenijama makao ni centimetar u ostvarivanju svojih ciljeva. A u Grckoj masovno letuju i Istok i Zapad. Medjutim, da su sami za sebe i da nece nigde i ni sa kim, pregazili bi ih isti taj Istok i Zapad (pre svega Turska, Rusija, SAD i Nemacka), kao sto su davne 1974. zapocete anti-grcke akcije na Kipru, a Makedonija bi odavno bila u NATO i EU kao Republika Makedonija. U medjuvremenu, nama se namecu resenja i kreiraju granice. Sve dok se jasno ne opredelimo i ne povezemo sa svima, mudro cuvajuci svoje interese kao sto to rade Grci, bice nas sve manje i bicemo sve manji. Mislite o tome!!!

(недеља, 22. јул 2018, 15:44) - prijatelj [нерегистровани]

E moji Grci

Zaduzili ste se do neba i sad bi da vodite samostalnu politiku. Pa gde to ide zajedno. Zaduzen covek gubi slobodu i mnogo je ranjiv. Ovi iz EU vec su pretili otimanjem ostrova ako ne vratite dug.

(недеља, 22. јул 2018, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Kočoperi se a ne zna da leti

U trenutnoj situaciji u kojoj je Grčka bilo bi najmanje mudro kočoperiti se i glumiti veliku silu. Znamo ko sve ima pretenzije na lepa grčka ostrva!