Обележен Дан сећања на Јадовно 1941.

У комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг обележен је "Дан сећања на Јадовно 1941.", где је пре 77 година од режима НДХ страдало 40.000 људи.

Страдалима су почаст одали Удружење "Јадовно 1941." из Бањалуке, које је и организатор данашњег обележавања, потомци и поштоваоци жртава из Србије, Републике Српске, Хрватске, Словеније.

Над Шарановом јамом на Велебиту служен је парастос за 38.010 православних Срба, који су страдали у овом логору.

Након парастоса, присутни, међу којима и српски члан Председништва БиХ Малден Иванић, положили су венце и цвеће.

Иванић је обраћајући се присутнима навео да су окупили данас у Јадовну како би исказали поштовање према онима који су сурово убијени.

"Долазећи овамо, овим путевима, размишљао сам о колонама тих људи, који су доведени из разних крајева и овде погубљени само зато што су били људи који су другачије мислили, другачије се молили", казао је Иванић.

Рекао је да то никада не треба заборавити, те да је Јадовно простор где је све што се у НДХ догађало заправо почело.

"Било је случајева и раније, али ово је био симболично почетак једног великог страдања српског народа, Јевреја, са ових простора. Али, ово је и даље место које нема ту тежину, коју треба да има и у нашим школама, и у уџбеницима, и у местима сећања. Народ који не поштује своје жртве има озбиљан проблем и ми као народ овом месту морамо дати много већи значај", казао је Иванић.

Председник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић казао је да је ово девета година како се Дан сећања на Јадовно обележава, те да се и данас мало зна о страдању у овом логору за време НДХ, која је према његовим речима била држава у пуном капацитету.

Додао је да је овај логор претеча Јасеновца, те да је након његовог затварања у Јасеновац пребачено 2.000 преживелих.

Како је навео, у логору је, према истраживањима, за само 132 дана настрадало 38.000 Срба и 2.000 Јевреја, као и један број антифашиста.

"Тешко је замислити ту бројку. То су вам две пуне београдске Арене, страшна бројка. До 2010. године знали смо за само два места страдања, две крашке јаме, а до сада смо успели да нађемо 11 јама. Код њих пет поставили смо пет крстова, а данас ћемо поставити и шести", казао је Басташић.

Додао је да је охрабрујуће што ниједан од крстова није оскрнављен, а, како каже, могли су бити.

"То нам буди наду да се вртлог зла полако смирује и да ћемо ући у некакве мирније воде зарад боље будућности наше деце, којем год народу да припадају", казао је Басташић.

Навео је да је Дан сећања на Јадовно иначе 24. јуна, те да је тај дан одређен зато што су сабирни логори на Велебиту и Јадовно досегли своје границе, а логор на Пагу примио је тада своје прве заточенике.

Церемонија обележавања у Јадовну каснила је око сат и по времена, јер је на граници ухапшен један човек из Бањалуке, а Басташић је казао да су сви путници из Републике Српске и Србије били уредно пријављени.

"Хрватска полиција је сматрала да једног од њих треба извести из аутобуса и привести. Немам тачних информација о чему се ради, знам само да се ради о честитом човеку. У питању је наш човек Дане Лукаић који је овде данас требао да буде девети пут", казао је Басташић.

Обележавање страдања у овом логору настављено је "ходочашћем мученичком стазом јадовничком", узбрдо око 7,5 километара, до места некадашњег сабирног логора Јадовно у Чачића долцу.

Недалеко од места на ком је био логор, код девастираног споменика подигнутог на бетонској плочи којом је покривена јама у којој су и данас посмртни остаци жртава, постављен је дрвени Часни крст и служен краћи помен.

Ходочашће је завршено код Часног крста у Чачића долцу, који је подигнут 2012. године, а присутни ће у повратку обићи Меморијални центар "Никола Тесла" у Смиљану.

Остали аутори: Биљана Радуловић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 30. јун 2018, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

I pored svega, dozvoli smp da Srbi nestanu iz Hrvatske

Priče tipa, "da se ne zaborvi" i "za nauk" je jalova i bedna!
Desila se Oluja i pored toga sto smo decenkjama pričali o Jasenovcu I NDH??? 

(субота, 30. јун 2018, 21:17) - Воронцов [нерегистровани]

Јадовно је било почетак великог злочина

Највиђеније Србе из бројних места са простора НДХ покупили су , најчешће под изговором да иду негде на рад, одвели их на тај простор Велебита и тамо поубијали.Многи Срби нису тада уопште знали шта се догађа са одведеним.Ускоро су престали скривати масовне злочине то јер Србе су масовно почели убијати на лицу места и у сабирним стратиштима на нивоу срезова, Јули и август 1941, били су време када је у многим местима убијен највећи број Срба током целог рата.

(субота, 30. јун 2018, 20:03) - ,," [нерегистровани]

Вечно Сећање

Нека је Вечан Мир побијенима.
____


Опрез и наук, заувек.

][
][