Посланици о новом имену Македоније, опозиција напустила седницу

Посланици у македонском парламенту већином гласова изјаснили су се за изгласавање Закона о потврђивању споразума између Атине и Скопља о новом имену Македоније. Предлог је образложио шеф дипломатије Никола Димитров, након чега је најутицајнија опозициона ВМРИО-ДПМНЕ напустила седницу. Одбор за европске послове македонског парламента је, без присуства чланова опозиције, усвојио Предлог закона о ратификацији споразума са Грчком.

Димитров је рекао да ратификација у парламенту треба да се одвија брзо због Европског савета, чије заседање је заказано за крај месеца, када ће, како се очекује, Македонија добити датум за почетак преговора о прикључењу ЕУ.

Током обраћања Димимитрова опозициони посланици са својих места узвикивали "издајице".

Након гласања, посланици ВМРО-ДПМНЕ су лупали по скупштинским клупама и добацивали "Издајници, продали сте државу".

Посланик опозиције Драган Данев је у свом обраћању рекао да је споразум са Грчком противуставан и да ова "капитулантска влада" гура посланике да учествују у, како је рекао, геноциду над правном државом.

Након тога посланици ВМРО-ДПМНЕ напустили су седницу.

У наставку је Одбор за европске послове македонског парламента, без присуства чланова опозиције, усвојио Предлог закона о ратификацији споразума са Грчком о новом имену Македоније. 

Министар спољних послова Никола Димитров, који је са грчким колегом Никосом Коцијасем потписник тог споразума, је сат времена образлагао сваки члан тог документа пред Одбором за европске послове.

Димитров је рекао да су наредни дана за Македонију историјски, те да за њега текст споразума значи одговорност и патриотизам.

Објаснио је да је јасно зашто се све ради по скраћеном поступку у парламенту јер је, како је рекао, важно да учинимо све што можемо да благовремено обавестимо Грчку, која Савет Европе до краја месеца треба да упути информацију да више нема препрека за Македонију да добије датум за отварање преговора о прикључењу ЕУ.

Димитров: Решавање овог спора добро је за наше колективно ментално здравље

Димитров је рекао и да је споразум постигнут са Грчком без било каквих притисака.

Према његовим речима, нова политика одговорности и транспарентности води Македонију у просперитет, већу стабилност, безбедност...

"Решавање овог спора добро је за наше колективно ментално здравље", рекао је Димитров.

Иначе, седници одбора су присуствовали заменица премијера и министарка одбране Радмила Шекеринска, амбасадор Холандије у Скопљуи остали представници дипломатског кора и ЕУ.

Споразум је усвојен без присуства чланова Одбора из реда најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, која је, након одлуке о усвајању тог документа по скраћеном поступку, саопштила да неће учествовати у његовој ратификацији.

Одбор за европске послове није усвојио ниједан амандман на Предлог закона о ратификацији споразума.

Предлог закона о ратификацији споразума о новом имену Македоније наћи ће се сутра на пленарној седници парламента, када се очекује да ће бити и изгласан.

Испред зграде македонског Собрања окупило се раније данас око стотинак грађана и представника опозиције, који се противе ратификацији споразума о новом имену Македоније, а након што се парламент изјаснио да се ратификација изгласа по хитном поступку они су се разишли мирно и без инцидената. 

Портал 24прес пренео је да су демонстранти испред парламента спалили примерак споразума са Грчком о новом имену Македоније, а затим су се окупили испред седишта председника Ђорђа Иванова како би му изразили своју подршку. 

Иванов је, наиме, рекао да неће потписати Закон о ратификацији споразума о новом имену Македоније, те истакао да је то његов коначан став.

Булевар 11. октобра, испред зграде парламента, је за то време био затворен за саобраћај, а прилаз том здању је обезбеђивао већи број полицајаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије