Република Северна Македонија – историјски споразум Атине и Скопља

Македонија и Грчка потписале су споразум о решавању спора око имена у месту Псарадес на грчкој обали Преспансог језера. Постигнут договор да Република Северна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике. Споразум су потписали министри спољних послова Никола Димитров и Никос Коцијас у присуству премијера две државе Зорана Заева и Алексиса Ципраса.

Церемонији потписивања споразума, на позив премијера Грчке и Македоније, присуствовали су висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Чину потписивања присуствовао је и посредник УН Метју Нимиц као и подсекретарка за политичка питања УН Розмари ди Карло.  

Македонски премијер Зоран Заев је на церемонији потписивања договора изјавио да је држава поносна што је изабрала "решење које уједињује".

"Поносни смо на овај наш договор. Поносни смо зато што се уједињујемо око решења спора који нас је делио и што смо изабрали решење које нас уједињује. Потписивањем коначног договора о решењу питања имена и о стратешком партнерству наше две земље померили смо планине", рекао је Заев.

Додао је да је овај свечани чин "израз посвећености проналажењу решења које је у интересу будућности и грађана две државе".

"Научили смо да треба да учимо из историје, а не да је понављамо. На темељима прошлости, градимо будућност", закључио је македонски премијер.

Његов грчки колега је истакао да је на Преспанском јеру почело писање нове срећне песме и открио је да је љубитељ балканске музике.

"Дошло је време да опет певамо срећне песме на Балкану, а данас се прави први, смели корак у овом правцу. Једну такву нову песму почињемо да пишемо овде у Преспи. Наш циљ јесте да ову радосну песму певају много векова многе будуће генерације, на нашем и вашем језику, у нашој и вашој земљи, наш и ваш народ... Песму која ће славити мир", рекао је Ципрас.

Он је сусрет у Преспи окарактерисао као "историјски састанак".

"Данас се налазимо овде гледајући у очи историју наших народа. Налазимо се овде и да бисмо нас двојица извршили нашу патриотску дужност", рекао је грчки премијер.

Данашњи договор Ципрас је оценио као патриотски и позвао грађане обе земље да га прихвате без предрасуда.

Поменуо је и то да је први сусрет са Заевим имао пре шест месеци у снегом завејаном Давосу где је, по његовим речима, било много хладно, "попут хладноће која је владала у односима две земље у претходних 25 година".

Званични састанак две делегације настављен је у Отешеву, на македонској страни језера. Алексис Ципрас је први грчки премијер који је посетио Македонију, пренела је агенција АНА.

Нимиц: Најлепши поклон за мој рођендан

Посредник УН за решавање спора између Атине и Скопља Метју Нимиц изјавио је да "нема бољег поклона за његов рођендан од данашњег потписивања споразума".

Нимиц је упутио честитке премијерима Македоније и Грчке, Зорану Заеву и Алексису Ципрасу, као и министрима спољних послова две земље.

"Да би се пронашло решење овог проблема, потребно је мудро лидерство и стратешка визија, и ови лидери су показали да поседују те важне квалитете. Не можете често да пронађете истовремено мудрост, политичку визију и дипломатске вештине, а сва три квалитета била су присутна код ове четворице лидера, који су напорно радили. То је реткост", рекао је Нимиц.

Додао је да верује да је овај договор од стратешког интереса за две земље.

"Било ми је задовољство што сам био посредник и што сада могу да будем сведок потписивања овог договора", рекао је Нимиц на церемонији.

број коментара 30 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. јун 2018, 03:46) - anonymous [нерегистровани]

To je Stara Srbija,

Kakva Makedonija.

(недеља, 17. јун 2018, 23:06) - Djekna [нерегистровани]

Makedonci

A kako se zovu stanovnici grcke Makedonije? Grckomakedonci? Isto je kao i sa Sremom gde imamo Sremce. A oni u Zapadnom Sremu u HR, ako bi se takodje zvali Sremci, onda gde je tu razlika? Ko je ko? Ako kazemo Makedonci, da li mislimo na Severnomakedonce, ili Grkomakedonce? Ili mozda na one koji zive i istocnoj Makedoniji koja je danas u Bugarskoj?

(недеља, 17. јун 2018, 22:04) - Радан [нерегистровани]

Навикли да мењају

Кад не мењају презимена мењају име држави

(недеља, 17. јун 2018, 21:36) - Diplomata [нерегистровани]

U međuvremenu

...bi sada lepo trebalo da Srbija iskoristi priliku i pre priznanja novog imena, upita severno-makedonsku stranu - Priznajete li Srbiju u svojim međunarodnim granicama?

(недеља, 17. јун 2018, 19:19) - Бошко [нерегистровани]

Цена

У режији западних сила и Ципрасове Сиризе, ово је цена коју Грчка плаћа да би се извукла из дужничке кризе.
У колевци демократије одлука је донета принципом партократије.

(недеља, 17. јун 2018, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Da plate

Sada neka grci plate promenu svih zivih dokumenata i pecata i itd gradjanima makedonije. Makedonije!!!

(недеља, 17. јун 2018, 17:19) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Pozdrav iz Srbije

Dogovor i ugovor je komponovan daleko i od Grcke i od
Makedonije,,Imperializam ima tu glavnu rec,,Jadnici smo mi svi Balkanci, velike sile igraju sa nasom bedom ..
I ipak Srbija pruzi uvek ruku Makedoniji i da se ujedinimo
kao do pre 1945g....Pero

(недеља, 17. јун 2018, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Neki se raduju

Neki se raduju, misleci da ce sada uslediti diznejland. Tek ce Makedonci osetiti posledice ove veleizdaje. To je pocetak kraja Makedonije i pocetak modernog vida ropstva Makedonskog naroda.

(недеља, 17. јун 2018, 16:17) - Саша [нерегистровани]

Македонија

За промену имена потребна је промена Устава. 2/3 у скупштини нема. Демократија?

(недеља, 17. јун 2018, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

@Ubrzano.

Onda kada je to bio nas problem vi (Makedonci) ste ih glatko priznali ,zato sto rece nekad davno nas veliki Vozd : "Ne pljuj u poparu".