Протести у Атини и Скопљу пред потписивање споразума

На Тргу Синтагма у Атини током протеста против споразума Грчке и Македоније о решавању спора око имена дошло је до сукоба полиције и демонстраната, док је у оближњем парламенту трајала дебата о поверењу влади током које је бивши грчки премијер Андонис Самарас оптужио Алексиса Ципраса за "капитулацију" пред условима Скопља. Протести и у Македонији.

АНА преноси да је полиција користила сузавац како би одбила групе демонстраната и затворила за саобраћај две авеније у том делу грчке престонице.

Демонстранти носе заставе Грчке и оне са Звездом Вергине (грчким симболом који се појавио и на застави Македоније после проглашења независности, али је због протеста Грка уклоњен), преноси АНА.

Протест је организован преко друштвених мрежа, а организатори су позвали демонстранте да се масовно окупе и сутра у Преспанском региону где је најављено да ће премијери Грчке и Македоније Алексис Ципрас и Зоран Заев потписати споразум.

Истовремено у грчком парламенту у току је расправа након чега ће посланици гласати о поверењу влади Алексиса Ципраса.

"Одрекли сте се свега. Капитулирали сте пред свим. Потписујете монструозни споразум који ће, уместо да решава проблеме, послужити као окидач дестабилизације", поручио је бивши премијер Самарас, посланик главне опозиционе странке Нова демократија.

АНА подсећа да је Самарас био министар спољних послова Грчке када се проблем око имена са Скопљем први пут појавио деведесетих година прошлог века и у великој мери одредио смер политике Атине по том питању у деценијама које су уследиле.

Договорени споразум о новом имену Македоније, између премијера Алексиса Ципраса и Зорана Заева, а који још није озваничен, примљен је са незадовољством у делу јавности обе земље, а македонски председник Ђорђе Иванов одлучио је да неће потписати, јер је, како је навео, штетан по државу и њене грађане.

Атина и Скопље постигли су историјски споразум да Република Северна Македонија буде ново име те бивше југословенске републике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије