Лукач одбацио оптужбе за саучесништво у убиству младића и најавио тужбу

Народна скупштина Републике Српске на посебној седници, сазваној на захтев дела посланика опозиције, разматра узроке и последице смрти Давида Драгићевића (21), чији отац Давор оптужује министра полиције Драгана Лукача за саучесништво у убиству сина. Лукач је те оптужбе категорично одбацио и најавио тужбу.

Драган Лукач је на седници парламента упитао ко има право да оптужује без иједног доказа икога за овако тешка кривична дела.

"Све што смо чули од Давора Драгичевића није изненађење. Ово је очигледно припремљен перформанс за оптужбе према мени лично, али и институције Републике Српске без иједног доказа", рекао је Лукач на посебној седници на којој се разматра документ о стању безбедности у Бањалуци и Српској "Правда за Давида – правда за све", према предлогу народних посланика.

Давидова смрт је подигла на ноге део јавности у Републици Српској, а новинар Слободан Васковић је пре три дана на свом блогу објавио узнемирујућу фотографију настрадалог, која је, како се наводи, снимљена приликом обдукције.

Фотографија је објављена и на Фејсбук групи "Правда за Давида".

Васковић је, наиме, један од оних који тврде да је Давид брутално "претучен па убијен", а о томе, каже, сведоче и фотографије са обдукције.

Надлежни су на конференцији за новинаре након проналаска тела навели да је у питању "задесна смрт" (случајна), али родитељи младића у то не верују.

Од тада се грађани, заједно са Давидовим родитељима, свакодневно окупљају на Тргу Крајине у Бањалуци и захтевају да се пронађу убице њиховог сина.

Лукач је најавио да ће поднети кривичне пријаве против свакога ко га оптужује без иједног доказа, попут блогера Слободана Васковића, али и појединих народних посланика.

"Слободан Васковић усмерава Драгичевића, као и поједини политичари који желе да искористе ово на морбидан начин. Разумем Драгичевићеву бол, али ово је излуђивање њега у великој несрећи која га је задесила да би га искористили за своје интересе", рекао је Лукач.

Навео је да у Републици Српској постоје институције чији је посао да утврде шта се догодило.

"Донета одлука о укидању тајности података"

Лукач је истакао да је донета одлука о укидању тајности података у случају смрти Давида Драгичевића, јер је утврђено да постоји потреба да се ови подаци учине доступни јавности.

"И ја сам стварао Републику Српску, борац сам прве категорије, ратни војни инвалид, седам литара крви сам пролио за ову републику у свим борбама, рањавањима и операцијама које сам поднео", рекао је Лукач.

Истакао је да је и његов десетогодишњи син лажно оптужен на друштвеним мрежама да је учествовао у премлаћивању Драгичевића, те поручио да неће дозволити да ико науди његовој деци.

"Васковић јавно пише да зна ко су убице, али неће да каже. Ко онда прикрива убице? Нисмо чули ко је убица. Мени да је неко дете убио, а да институције неће да ураде, знам шта бих урадио", рекао је Лукач и додао да је три пута од Тужилаштва затражено да саслуша Васковића, јер како сам тврди зна ко су убице, али су они одговорили да он није релевантан.

Министар је оценио да је Васковић манипулатор који својим писањем "терорише Републику Српску".

"Колико мрзи Српску, знамо из његових прича у магазину '60 минута' у којима је говорио да је Република Српска 'црна рупа' у којој се скупило сво зло. Бакир Хаџиомеровић га је избацио из емисије када је добио снимке да је у Сребренци као новинар фризирао доказе и терао несрећне заробљене људе да причају оно што он хоће", рекао је Лукач.

Министар је испричао и да када је први пут, како је рекао, у јавности поменуо Васковића након свих лажних писања о њему, написао је да је поставио снајперисте на кровове који ће пуцати у народ.

Након тога, додао је Лукач, у посету му је дошао изасланик Амбасаде САД да каже да не напада Васковића.

Лукач тврди да Васковић живи од напада на РС и додаје: "Амбасадор САД у БиХ не дође код председника ни код председника владе, већ седи са Васковићем. Од њега добија информације шта се дешава у Српској. Васковић избегава да му полиција уручи судски позив, па онда након тога пише да неко хоће да га убије. Тај човек данас води процес у предмету 'Драгичевић'".

Лукач је још једном потврдио да је Давидова смрт наступила утапањем.

"Није било повреда које су изазвале смрт. Смрт је наступила утопљењем у води", рекао је Лукач, пренели су бањалучки медији.

Тело младог Драгићевића извађено је из Врбаса у Бањалуци 24. марта, а његов нестанак је пријављен недељу дана раније.

Цвијановић: Опозиција беспотребно политизује расправу

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић је у расправи на посебној седници парламента посвећеној смрти Давида Драгићевића изразила жаљење због те трагедије, али је утврдила да посланици опозиције, како је рекла, беспотребно политизују расправу, да неки злоупотребљавају родитељску бол и да су оптужили владу и МУП за нешто што је надлежност Тужилаштва.

"Сматрам да је јако лоше да било ко из било којих разлога или побуда учествује политикански у расправи. Ви сви колективно промовишете нешто што се зове преки суд и да треба улица да пресуђује", рекла је Цвијановићева и додала да ће струка показати шта се десило и утврдити све чињенице.

"Мислим да је јако лоше да смо ушли у то и да о овим стварима распављамо на овај начин", оценила је премијерка Републике Српске.

Такође, навела је да се осећа јако лоше што се мртво дете развлачи на овај начин, те да је ужасава чињеница да неко мисли да се нешто крије.

"Нека ми неко објасни како је могуће да ми једне друге називамо убицама и саучесницима убиства", рекла је Цвијановићева и додала да не би смели на овакав начин прозивати једне друге и да не може да замисли која мука може да натера човека да људе прозива на такав начин.

Рекла је да не спори окупљање грађања, али да има много непознаница.

"Окупљања се дешавају и нико није рекао ни упозорио иако нема сагласности и то је Чавић добро приметио. Али шта се деси кад окупљање прерасте у покрет? Немам никакву лошу намеру што ово причам", рекла је премијерка.

Министар правде Антон Касиповић рекао је да апелује на тужилаштва да се што пре дође до истине, те да подржава да парламент неком врстом парламентарног надзора помогне да се до ње дође.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије