Линта: Срамна одлука о коришћењу усташког поздрава

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио и оценио срамним документ Комисије Владе Хрватске о коришчењу симбола тоталитарних режима у коме се каже да се усташки поздрав "За дом спремни" ипак може користити у одређеним ситуацијама.

"Скандалозно је да се са овим документом званично слаже и сам хрватски премијер Андреј Пленковић. Под усташким поздравом 'За дом спремни' убијено је у злогласној НДХ стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја а наведеним закључком поново се убијају жртве и најдубље се вређају потомци тих жртава", истиче се у писаној изјави Линте.

Додао је да је сада сасвим јасно да је Влада Хрватске послала јасну поруку да свако може да затражи дозволу да користи усташки поздрав у јавном животу, као и да сасвим легитимно да се ХОС-ова табла са уклесаним "За дом спремни" поново врати у Јасеновац или да трајно остане на локацији недалеко од Новске.

Линта истиче да Влада Хрватске овим документом најдубље крши сопствени Устав и темељну вредност данашње цивилизације - антифашизам.

"Поставља се питање да ли је могуће да Влада Немачке прихвати закључак своје Комисије да се у одређеним случајевима може користити нацистички поздрав 'Зиг Хајл'? Наравно, да то није могуће јер је данашња Немачка демократска држава која се обрачунала са својом нацистичком прошлошћу", нагласио је Линта.

број коментара 0 Пошаљи коментар