Истекао Тромблонов ултиматум Пленковићу

Ултиматум који је пензионисани пуковник Петар Јањић Тромболон поставио Влади Хрватске и премијеру Андреју Пленковићу да заштити хрватске националне интересе у Пиранском заливу истекао је у 16.00, након чега је Тромблон објавио писмо у коме најављује да ће организовати акцију "Регата за разум – Пирански залив".

Регата ће бити одржана 3. фебруара у 10.00 сати у Умагу, а како је Тромблон рекао, организована је јер није постигнут коначан међудржавни билатерални споразум око граница, преноси Хина.

"Као хрватски бранитељ и грађанин Хрватске који већ дуго времена прати неразумну комуникацију и неодговорно дипломатско и међудржавно понашање обе владе, покренуо сам акцију којом желим да убрзам решавање тог граничног проблема", навео је Тромблон.

Како је рекао, то ће бити мирна акција, а апеловао је и на словеначку полицију да учеснике не омета у одавању почасти и пијетета. Та акција је и била најављена у ултиматуму.

"Нарушавањем територијалног интегритета Хрватске недозвољеним уласком у хрватско море те насртајем и провокацијом сносиће одговорност за сва нежељена и непланирана догађања", рекао је Тромблон.

Индекс је раније пренео да je Јањић у ултиматуму навeo да ће, ако премијер не испуни његове захтеве, "осигурати неометано рибарење хрватском рибару из Истре како би могао да несметано изловљава рибу и тако прехрањује породицу".

"Протеклих 26 година сведоци смо беде наше спољне политике у решавању многих круцијалних питања за будућност Хрватске, а сходно томе очигедно је да није решен ниједан озбиљан проблем по питању граница са суседним државама осим са Мађарском. И сам сам сведок нерешавања питања државне границе са Србијом јер је упитно 24.000 хектара хрватске територије, укључујући и опште познату Шаренградску аду", навeо Јањић.

Он "поставља питање зар Хрватска није 15. 01. 1992. године призната од свих земаља, укључујући и Словенију у тим истим границама" и "одакле уопште Словенији претензије на нашу (хрватску) државну територију која је одувек припадала Хрватској".

"Очекивао сам од моје Владе да ће им јавно поручити да ће, ако се буду и даље служили уцењивачким, криминалним и противзаконитим радњама, бити директно одговорни и за све друге веће последице које могу да наступе", поручио је између осталог Јањић.

Ко је Петар Јањић Тромблон?

Петар Јањић Тромблон је председник "Удружења ратника хрватског одбрамбеног рата", из Вуковара је и велики је противник Срба, које редом назива четницима, и ћирилице.

У затвору у Сремској Митровици је провео девет месеци, а пензионисан је 1993. у чину пуковника Хрватске Војске.

Хрватски медији подсећају да је објавио књигу "Жедни крви гладни издаје" 2004. године и у њој детаљно описао свој ратни пут и истовремено оштро напао и оптужио за издају тадашњи државни врх Хрватске односно председника Фрању Туђмана и тадашњег министра одбране Гојка Шушка.

Његово име се налази у Извештају о кршењу међународних и хуманитарних права који је 1992. написала тадашње влада СРЈ на тражење Савета безбедности УН, где стоји да су он и вуковарски бранитељ Тихомир Пурда починили ратни злочин 5. новембра 1991.

Тада су у Борову насељу бранитељи Пурда, Петар Јањић Тромблон и Данко Маслов пуцали на групу рањеника и војника ЈНА.

Убијена су двојица војника, а рањен је десетар Бобан Гачић, који је касније подлегао.

Српско тужилаштво, наводи се, наводно je одустало од прогона.

У јануару 2013. Тромблоново удружење је организовало протест под називом 'Vukovar neće biti Вуковар', где је рекао:

"Ово је град у којем је ћирилица починила екоцид, културоцид и геноцид; стравичне злочине и пљачке, уништење привреде и умало довела нас Вуковарце до тоталног истребљења. У овом граду животе је изгубило 5.500 становника, трага се за 400 људи, почињена су зверства и силовања. За све то ћирилица никада није одговарала, није кажњена ни пресуђена".

Рекао је и да "четници слободно ходају Вуковаром": "Четници су аболирани, раде у нашој полицији, државним институцијама, опструишу наше законе и процесе, славе свој Божић са кокардама на глави, три прста у зраку и заставом на којој на ћирилици пише да је Вуковар српски град, оскврњују наше споменике бранитељима. И сада ту ћирилицу наша власт хоће наградити постављањем на наше тргове, споменике, улице".

"Е па неће моћи. Рецимо 'не' ћирилици" , рекао је Петар Јањић Тромблон и затражио санционисање оних које истичу четничка обележја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара