"Једна амбасадорка тражила да се одустане од 9. јануара"

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је једна од амбасадорки у БиХ упутила писмо у којем наводи да РС треба да одустане од обележавања 9. јануара као Дана РС, што је, по његовој оцени, неприхватљиво.

"То би исто било као када бих ја написао у њеној земљи да они треба да одустану од обележавања свог дана", рекао је Додик новинарима, преноси Фена.

Додик је навео да није реч о амбасадорки САД у БиХ, али није желио да прецизира о коме се ради јер ће се, како је навео, о томе касније водити полемика.

Наводи се да је Додик оценио да је Уставни суд БиХ, који је раније оспорио као неуставан 9. јануар као Дан РС, политички суд који је одлуке донео прегласавањем и злоупотребом.

"Република Српска је својим законом и спроведеним референдумом показала шта је воља српског народа", рекао је Додик, додајући да су се данас у Бањалуци окупили сви српски представници власти на свим нивоима без обзира на политичку припадност.

Наводи се да је Додик поручио да су "само наивни могли да верују да ће воља једног народа кроз историјску тежњу за слободом и стварањем РС моћи да се поништи једном административном мером".

Додик је оценио да се "развио један нови српски патриотизам према РС, да он постоји према Србији и да нема патриотизма за БиХ, као и да га није било ни онда када је она била у саставу социјалистичке Југославије".

"Зауставили смо наметања високог представника и спремни смо да вратимо отете надлежности, што ће бити тешко, али враћање уставних надлежности РС је главни политички циљ", навео је Додик.

Додик је поновио да "српски народ има право да обележава 9. јануар, као Дан РС, јер је она тада настала и верује да ће до наредне године у свакој општини у том ентитету постојати трг или улица који ће носити назив 9. јануар.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво