Шта за Србе значи Закон о хрватским бранитељима

Недавно усвојеним Законом о бранитељима у Хрватском сабору, као агресори у току рата деведесетих означене су Србија, Црна Гора, ЈНА. Крив им је и део српског народа у Хрватској. Из Београда поручују – такви потези не доприносе помирењу и миру у региону.

Оно што је Хрватска 2000. године написала у Декларацији о "домовинском рату" нашло је место у новом Закону о бранитељима.

"Хрватски бранитељи из 'домовинског рата' бранили су и одбранили Републику Хрватску унутар међународно признатих граница од оружане агресије коју је извршила Србија, Црна Гора, Југославенска народна армија с оружаном побуном дијела српског пучанства у Републици Хрватској", наводи се у закону.

Новина је то што је у закону уместо већине српског народа кривица смањена на један део.

"Бројне чињенице јасно показују да је главни узрок рата у Хрватској била проусташка политика Фрање Туђмана, чији је циљ био стварање етнички чисте 'велике Хрватске'. Велика је ствар што је овом, најновијом, пресудом Хашког трибунала шесторици бивших лидера тзв. Херцег-Босне јасно речено да је Хрватска водила освајачки рат", рекао је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Рат је у закону проглашен праведним, легитимним, одбрамбеним и ослободилачким. Осликава и став хрватског руководства.

"Хрватски народ први се одупро великосрпској агресији бранећи своју опстојност и опстојност БиХ као своје државе. Хрватску и БиХ напала је Милошевићева Србија и тзв. ЈНА и то су ноторне чињенице", поручила је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Закон којим се бранитељима проширују права у односу на постојећа, подржала су 93 заступника, против је било 15, а суздржаних троје.

"Нарушава се ионако тешко стечено и крхко поверење настало након ратног распада заједничке државе. И, с друге стране, ограничава се могућност да се несметано и слободно расправља о томе шта се догађало. Ми смо у тим околностима одлучили да не подржимо тај закон тако што ћемо бити суздржани – зато што и суздржан може значити против", каже Милорад Пуповац из СДСС-а.

Министар одбране Србије Александар Вулин поручује да "хрватска политика никако не може да превазиђе дубоке комплексе које има према самом постојању Срба".

"Оптуживати Србе за свако зло које се десило или се није десило говори сада већ о патологији, а не говори о политици. Грађански рат који се десио у Хрватској не може да буде ни на који начин кривица Србије, а као што чујемо сада – и Црне Горе. Доносити законе који ће имати утицаја или желите да има утицаја на вашег суседа, није добросуседска политика", рекао је Вулин.

Једна од последица, за Хрватску, "одбрамбеног рата", јесте и 'Олуја'. За само 48 сати, више од 200.000 Срба је прогнано из својих кућа. Убијено је и нестало више од 2.000.

Остали аутори: Сања Љубисављевић
број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 05. дец 2017, 14:08) - Vezista [нерегистровани]

A JNA,svaka čast!

1970. me je izlečila od bratstva i jedinstva!

(уторак, 05. дец 2017, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Da, da ,, bila je....

Kralj je imao svoju kraljevsku vojsku u otadzbini..
A JNA je imala dva jedina kraljevska marsala medju
braniteljima.
josipa broza i franju herljevica .

(уторак, 05. дец 2017, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

JNA

JNA nije bila agresor.JNA je brajila svoju drzavu od agresora.Zar JNA nema pravo da se brani?Probaj te da se setite ko je osnovao Jugoslaviju.Srbin je bio Kralj Jugoslavije.Vi ste se pridruzili Srpskoj Kraljevini, I nije trebalo menjati ime Srpske Kraljevine u Jugoslaviju.Da nije bilo nas, nebi bilo vas.

(уторак, 05. дец 2017, 11:06) - Jovan [нерегистровани]

Obmana

Obmana uvek ima vek trajanja

(уторак, 05. дец 2017, 06:29) - Петрија [нерегистровани]

Акција Србије

Шта ће Србија конкретно да предузме овим поводом? Не бисмо смели седети скрштштених руку јер ће лаж која се непрестано понавља заживети као да је истина. Не би смело да остане на пуком коментару политичара, већ је неопходно покренути сав научни и други интелектуални потенцијал те обрадити тему односа Хрвата према Србима током целог 19. и 20-тог века, закључно са данашњим даном. То би требало да буде тема која би се и медијски у континуитету интензивно пратила, и то на један врло озбиљан и на историјским чињеницама утемељен начин. Истина не сме да се заборави и дa се затрпава лажима проусташких режима Хрватске. П.С. А зашто Срби у хрватском парламенту не могу да се успротиве овом наказном закону?! 

(понедељак, 04. дец 2017, 23:10) - zagor te nej [нерегистровани]

istoriska činjenica

rat na prostoru bivše jugoslavije je počeo dok je sr hrvatska bila u sastavu te države.tako da je gradjanski rat izazvala hrvatska jednostranim potezima.pravno gledano agresija nije moguća na nešto što ne postoji.ne može se retroaktivno proglasiti agresija u ratu koji je već bio u toku.to će potvrditi svaki pravnik na svetu.a propaganda o karakteru rata koju hrvatska vrši već dvadeset pet godina se polako urušava.

(понедељак, 04. дец 2017, 23:06) - Petar [нерегистровани]

Ignor

Treba ih ignorisati. To je najveća kazna za njih. Pa neka "ratuju" i dalje sa svima ali u njihovim glavama.

(понедељак, 04. дец 2017, 22:59) - NIKOLAKRAJINALONDON [нерегистровани]

Osude

Lako je za primjetiti da se nitko iz Evrope vise od 25 godina ne oglasava na bilo kakve poteze ih hrvatske.
Bilo da su u pitanju zlocini , proterivanje Srba ili lupanje cekicem po zadnjem slovu cirilice sto je ostalu u hrvatskoj.
Medjutim , neki dan kada se hrvatska usudila komentarisati i osuditi pesudu Praljka u Haga, sirom Evropskih destinacija culo se osudjivanje te hrvatske ,hrabrosti, vise nego potvrdjivanje Praljkovih odnosno hrvatskih zlocina.

(понедељак, 04. дец 2017, 21:55) - 100%Лала/Бачванин [нерегистровани]

А зашто се нико не сети да прича о

укинутој конститутивности Србима из 1991, што је у ствари било кршње људских права, па су звог тога Срби и направили САО Крајине, па су их Хрвати напали! ...А да конститутивност Србима није укинута - никад Хрвати не би могли да изваде СР Хрватску из Југославије. Јер Срби су као конститутивни народ имали јак глас против... ...Задарска кристална ноћ да се не заборави! Олуја и бљесак и паљење и рушење српске РСК да се никад не забораве! ...НДХ са 18 логора смрти у којима су убили више од 700 000 Срба да се не заборави! Присвајање српских земаља и територија да се не забораве... И да се не заборави 1918 кад су Хрвати у СХС унели само 4 жупаније (а видите шта све данас имају)!

(понедељак, 04. дец 2017, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Taj zakon je...

...potpuno nerazuman,baziran na neistinama,a jedini cilj mu je opravdavanje progona Srba iz Hrvatske, odnosno etnickog ciscenja.