Хан позива политичаре да поштују судске одлуке

Европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан позвао је политичаре у БиХ да поштују судске пресуде и да се уздрже од коментара о њима, без обзира шта мисле о њиховом садржају, јер је то део европских вредности.

"Важно је поштовати судске одлуке", рекао је Хан одговарајући на питање у вези са различитим интерпретацијама осуђујуће пресуде шесторици Хрвата из БиХ, коју је прошле седмице изрекао Хашки трибунал.

Хан, који борави у посети Сарајеву, додао је да се судске пресуде морају поштовати, без обзира шта ко мисли о њиховом садржају, пренела је Xина.

Хан је у Сарајеву изјавио и да није ни оптистима, ни песимиста, већ реалиста и да за сада Брисел чека да БиХ достави попуњени Упитник, а ако се то не догоди, ЕК неће моћи ништа да уради, јер кандидатски статус није "бесплатан ручак".

Хан је на конеренцији за новнаре након разговра са политичким лидерима у БиХ изразио "дубоку забринутост" због изостанка напретка у спровођењу реформи у Босни и Херцеговини, додајући да је очиведно да се власт и опозиција БиХ радије баве "уобичајеним националистичким темема", него конкретним проблемима грађана.

Хан се данас одвојено састао са члановима Савет министара БиХ, члановима Председништва БиХ, Драганом Човићем, Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем, као и са председницима утицајних политичких странака, преноси Хина.

Агенција констатује да су сви разговори трајали дуже него што је било планирано, а Хан је након тих сусрета оценио да је ове године било напретка у БиХ, али да то није довољно за напредак ка чланству у Европској унији.

"Ако не могу да доставе ни упитник, онда ни Европска комисија не може ништа да одлучи", рекао је Хан, а агенција напомиње да је он мислио притом на упитник Европске комисије, којим се процењује спремност државе која подноси захтев за чланство у ЕУ, а који БиХ још увек није попунила.

Комесар је такође подсетио да нико у БиХ не би требало да рачуна на повлашћен положај.

Подсетио је да се на крају рачунају само резултати. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије