Хашки суд: Фрањо Туђман предводио удружени злочиначки подухват; Праљак извршио самоубиство пошто је попио отров у судници

Осуђени Слободан Праљак преминуо је у болници, пошто је попио отров у судници Хашког трибунала након што му је потврђена казна затвора од 20 година. Хашки суд потврдио да је постојао удружени злочиначки подухват с циљем етничког чишћења делова БиХ, на чијем челу је био Фрањо Туђман. Хрватска је спроводила контролу преко локалних тела у Херцег-Босни, што потврђује да је постојало стање окупације, саопштио је судија Кармел Ађијус. Јадранку Прлићу и још петорици оптужених потврђене првостепене казне.

Жалбено веће Хашког трибунала одбило је жалбу оптужених и потврдило закључак да је удружени злочиначки подухват "успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успостављања ентитета у складу са старим границама Хрватске".

"Жалбено веће утврђује да (оптужени) нису доказали да је расправно веће на погрешан начин протумачило доказне предмете или да је на било који начин погрешило у доношењу закључка", рекао је судија Ађијус.

Одбијен је закључак да је удружени злочиначки подухват постојао само тамо где су се водиле борбе. Кршење Женевске конвенције може се применити на целом подручју Босне и Херцеговине, рекао је председавајући судија Кармел Ађијус.

У првостепеној пресуди као чланови удруженог злочиначког подухвата, поред бившег председника Хрватске Фрање Туђмана, наведени су и тадашњи министар одбране Гојко Шушак и бивши начелник Главног стожера ХВ-а, генерал Јанко Бобетко.

Првостепеном пресудом је правилно утврђено постојање међународног оружаног сукоба и правилно је утврђено да је Хрватска спроводила контролу преко локалних тела у Херцег-Босни, што потврђује да је постојало стање окупације, навео је судија Ађијус.

Жалбено веће потврдило је казне затвора за Јадранка Прлића, Бруна Стојића и Слободана Праљка, а у време казни урачунато је и време које су до сада провели у затвору.

Прлићу је одбијена жалба и потврђена казна затвора од 25 година, а Стојићу и Праљку је потврђена казна од 20 година затвора.

Праљак је након изрицања казне повикао да одбацује пресуду и да није ратни злочинац. "Слободан Праљак није ратни злочинац, презирем вашу пресуду", рекао је Праљак, а затим је попио нешто из бочице.

Веће је најпре наставило да чита пресуду, али је неко у судници повикао да је у питању отров и читање пресуде је прекинуто. Праљков адвокат је рекао да је његов брањеник попио отров, после чега је пребачен у болницу, где је преминуо.

После више од два и по сата прекида, у Хашком трибуналу је настављено читање правоснажне пресуде у случају "Прлић", по којој је потврђена казна Миливоју Петковићу од 20 година затвора, Валентину Ћорићу од 16 и Бериславу Пушићу од десет година затвора.

Судија Кармел Ађијус, објашњавајући разлог пребацивања заседања у судницу 3 из суднице 1, рекао је да је "судница 1 сада место злочина и да холандске власти у њој спроводе истрагу због онога што се јутрос догодило.

Што се тиче генерала Праљка, Ађијус је констатовао да он "није присутан".

Жалбено веће Хашког трибунала ослободило је оптужене за злочине над цивилима у Мостару.

Ађијус је рекао да је Жалбено веће, уз супротно мишљење судије Фауста Покара, закључило да је рушење Старог моста у Мостару било извршено у војне сврхе, а не ради застрашивања и терорисања цивилног становништва, босанских муслимана.

Жалбено веће је практично потврдило све осуђујуће пресуде које је Претресно веће изрекло Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу у односу на догађаје који су се одиграли од 1992. до 1994. године у осам општина и пет заточеничких центара на територији Босне и Херцеговине.

Прлић, Стојић, Праљак, Петковић, Ћорић и Пушић остају осуђени за злочине против човечности, кршење закона или обичаја ратовања и тешке повреде Женевских конвенција, конкретно за убиство, хотимично лишавање живота, прогоне на политичкој, расној и верској основи, депортацију, противправно затварање цивила, присилни рад, нечовечна дела, нечовечно поступање, противправно и безобзирно уништавање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, уништавање или хотимично наношење штете установама намењеним религији или образовању, противправне нападе на цивиле и противправно терорисање цивила.

Осим тога, Прлић, Стојић, Петковић и Ћорић су осуђени за силовање, нечовечно поступање (сексуално злостављање), противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом, као и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Праљак је такође осуђен за противправно и безобзирно одузимање имовине широких размера које није оправдано војном нуждом и пљачкање јавне и приватне имовине по основу треће категорије одговорности за учешће у удруженом злочиначком подухвату.

Ћорић је додатно осуђен за више злочина за које сноси одговорност као надређени.

Жалбено веће је прихватило неке жалбене основе Стојића, Праљка, Петковића, Ћорића и Тужилаштва, док је у потпуности одбацило жалбе које су уложили Прлић и Пушић.

Поред председника Жалбеног већа, судије Кармела Ађијуса, чланови Жалбеног већа су биле и судије Лију Дакин, Фаусто Покар, Теодор Мерон и Баконе Џастис Молото.

Овако је текло изрицање пресуде

20. 25 – Тужилаштво Хашког трибунала саопштило је да је задовољно пресудом подсећајући да још војних званичника и команданата средњег и високог ранга тек треба да буду изведени пред лице правде због својих злочина, а многи од њих су доступни хрватским правосудним органима.

17.25 – Портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски потврдио је да је Праљак преминуо у болници и изразио саучешће породици.

15.30 – Холандске власти покренуле истрагу о томе како је Праљак попио отров у судници, рекао је судија Кармел Ађијус.

15.00 – Завршено изрицање пресуде, потврђене казне за преосталу тројицу у случају "Прлић". 

14.43 – Након више од два и по сата прекида, у Хашком трибуналу је настављено читање правоснажне пресуде у случају "Прлић".  

14.35 – Слободан Праљак преминуо у болници, јавља Вечерњи лист. 

13.40 – Уз полицијску пратњу Праљка су изнели кроз задњи излаз суда, јавио је репортер Вечерњег листа који је добио ту информацију од колеге из Хине.  

13.30 – Портпарол суда је рекао да је Праљак жив и да му се указује помоћ, преноси Ројтерс.

12.15 – Портал Индекс јавља да је упућен хеликоптер који би требало да транспортује Праљка. Екипа Хитне помоћи ушла у суд.

11.40 – Слободан Праљак, један од оптужених у случају "Прлић", попио је, према речима његовог адвоката, отров у судници Трибунала након што му је потврђена казна од 20 година затвора. Прекинуто је читање пресуде.

10.37 – Судија Ађијус је саопштио да је бивши хрватски председник Фрањо Туђман предводио удружени злочиначки подухват.

10.00 – Почело изрицање пресуде у случају "Прлић".

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво