Тодорић се предао полицији у Лондону, противи се изручењу

Власник "Агрокора" Ивица Тодорић, за којим је раније издат европски налог за хапшење и расписана црвена међународна потерница Интерпола, предао се лондонској полицији. Тодорић је пред судом изјавио да се противи изручењу Хрватској.

Хрватска полиција је потврдила да је примила обавештење да је Ивица Тодорић ухапшен у Лондону.

МУП Хрватске је саопштио да је примио обавештење да је Ивица Тодорић у 9.04 по локалном времену позван у полицијску станицу "Черинг крос" у Лондону где је и ухапшен на основу Европског налога за хапшење који је, по налогу Жупанијског државног тужилаштва, расписала хрватска полиција.

У међувремену, Тодорић је пред Вестиминстерским судом у Лондону изјавио да ће се успротивити екстрадицији из Велике Британије у Хрватску, пренео је Ројтерс.  

Одлуку о његовом изручењу Хрватској, британски суд мора донети у року од 21 дан.

Пoтом би требало да се одреди датум саслушања о самој предаји држави која га тражи.

Тодорић од почетка истраге о "Агрокору" тврди како је реч о политичком прогону и да је хрватска влада национализовала његову имовину.

Приликом саслушања проверава се да ли постоје било какве законом прописне препреке за изручење.

Како су раније јавили хрватски медији, Тодорићеви сарадници очекују да ће он, након разговора, уз кауцију, бити пуштен да се брани са слободе.

Тодорић је у лондонску полицијску станицу дошао у пратњи својих британских адвоката.

Незванично, јављају хрватски медији, Тодорић је ових дана сакупљао новац за плаћање кауције да би се бранио са слободе.

Жупанијски суд у Загребу Тодорићу је раније одредио истражни притвор како током истраге о малверзацијама у "Агрокору" тешких око милијарду куна (133 милиона евра) не би утицао на сведоке.

Иако је Жупанијско државно тужилаштво у Загребу донело решење о отварању истраге она још формално није започела, јер су сви окривљени, њих укупно 15, укључујући и Ивицу Тодорића, уложили жалбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије