Сијарто: НАТО да укључи земље Западног Балкана

Мађарска жели да Европска унија убрза процес интеграције Западног Балкана као и да НАТО укључи те државе у алијансу, изјавио је мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто.

"Убрзање процеса приступања је гаранција безбедности. Нестабилан и напет Балкан озбиљан је ризик по целу Европу... У односу на то ми имамо захтеве", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре којој су присуствовали званичници централних европских и држава Западног Балкана, преноси Ројтерс.

Сијарто је истакао да би покретање приступних преговора ЕУ са Албанијом и Македонијом требало да почне најкасније у првој четвртини 2018.

ЕУ би, према његовим речима, такође требало да понуди БиХ и Косову "реалистичне и оствариве циљеве интеграције и временске распореде", а на састанку министара спољних послова у НАТО у децембру, та алијанса би требало да одлучи да започне преговоре о чланству са Македонијом и да активира план акције за чланство БиХ.

Сијарто је истакао да је важан ризик код нестабилног југоисточног европског региона немогућност издржавања новог таласа миграција.

"Уколико би наишао нови талас миграција, само стабилан и снажан Западни Балкан то може да заустави. Тренутно ЕУ нема стратегију у односу на Западни Балкан", рекао је Сијарто, а остали присутни министри и дипломате су се сложили са тим.

Министар спољних послова Македоније Никола Димитров такође се обратио пред званичницима.

"Наша држава географски је окружена државама чланицама ЕУ, али смо били на периферији политичке пажње ЕУ", рекао је Димитров.

број коментара 0 Пошаљи коментар