Насер Орић ослобођен оптужби за злочин над Србима

Суд БиХ ослободио je Насера Орића оптужби за злочин против ратних заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице, преноси "Дневни аваз". Тужилаштво најавило жалбу.

Судско веће Суда БиХ изрекло је ослобађајућу првостепену пресуду и припаднику Армије Сабахудину Мухићу.

Председник Србије Александар Вучић позвао је Србе да не изговоре ниједну тежу реч против наших комшија Бошњака, а на пресуду Орићу реаговала је и премијерка и чланови Владе, као и остали српски званичници.

Такође, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима.

Председавајући Судског већа Шабан Максумић навео је у образложењу да су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени по све три тачке оптужнице.

Ради се о оптужбама за убиство ратних заробљеника Слободана Илића, Митра Савића и Милутина Милошевића, а према тачкама оптужнице они су ликвидирани у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи.

У образложењу се наводи да на основу исказа заштићеног сведока оптужбе "О1" није могла бити донета осуђујућа пресуда.

"Исказ заштићеног свједока ‘О1' био је недоследан и нелогичан, те у исказима 2003. и 2014. године уопште није споменуо оптуженог Орића, него је у исказу 2014. године тврдио да је судију Слободана Илића убио Зулфо Торсуновић", наводи се у образложењу.

И за исказ сведока оптужбе Ибрана Мустафића наводи се да је нелогичан и недоследан.

Орић након изласка из суднице није давао изјаве, већ је уз многобројне честитке кратко рекао: "Правда је победила".

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, 1992. године су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности (Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића).

Насер Орић је ухапшен 10. јуна 2015. године на граници Француске и Швајцарске по захтеву Србије која је потерницу за њим расписала 2014. године.

Неколико дана након хапшења Швајцарској је достављен формални захтев Србије за изручење. Међутим, захтев за изручење је поднело и Тужилаштво БиХ наводећи да против њега спроводи истрагу већ седам година.

Орић је изручен Босни и Херцеговини.

Иначе, Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и околних села од децембра 1992. до марта 1993. године.

Првостепено је осуђен на две године затвoра 2006. године, али је Апелационо веће 2008. године ослободило Орића налазећи да првостепено веће није имало све неопходне доказе да Орић буде осуђен по командној одговорности.

Остали аутори: Светлана Вукмировић
број коментара 117 Пошаљи коментар
(уторак, 10. окт 2017, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Boze...ovoj gospodji ubio familiju i nikom nista...

Dijete samo 7 mjeseci...pa to su zaista krvnici....
Postaje sve jasnije zasto se desila Srebrenica.....Oric na bijelom konju je harao oko Srebrenice. ...zario i palio. ...ubijao neduzne c ivile i bebe....uzas...

(уторак, 10. окт 2017, 04:37) - anonymous [нерегистровани]

@ Ima i gore

S tim sto da nisu ubijali po srpskim selima vise od 3000 ljudi, Srebrenica se ne bi ni desila. Medju tim Srbima ih ima da im ni danas nema traga, porodice jos ne znaju gde su zavrsili, ne mogu ni da ih sahrane. Sve su to gurnuli pod tepih i sudili Oricu za tri slucaja! Da ne govorim da i ceo svet jednako postupa sa srpskim zrtvama.

(уторак, 10. окт 2017, 00:08) - Zeljko [нерегистровани]

Samo mi

Srbi hapsimo svoje heroje, generale, predsjednike, saljemo ih u Hag. Kako se samo uvjek nadju u srpskom narodu takvi ljudi koji su to spremni da ucine. A ovakvi ubijaju srpske zarobljenike, ranjene, zene, djecu, starce, vade oci, sijeku glave i nikom nista. Svi ih redom politicari njihovi brane,daju im svu mogucu zastitu, a niko i ne pomislja da prizna krivicu, da se izvini srpskim zrtvama ili sl. iako svi znaju pravu istinu.

(понедељак, 09. окт 2017, 21:59) - milan lala [нерегистровани]

Toboz-Sud

Korumpurani BiH sud nije zelo suduiti muslimanskom ratnom zlocincu. No zlocinac treba da zna da ratni zlocini ne zastarevaju i da ce kad tad odgovarati pred pravim a ne korumpiranim pravosudjem za zlocine koje je pocinio .

(понедељак, 09. окт 2017, 20:35) - anonymous [нерегистровани]

sud

kakav sud takva i presuda,ima Sudija za sve.

(понедељак, 09. окт 2017, 20:24) - TRAJKO [нерегистровани]

Neznam

Ovo je toliki zlocinac nad zlocincima ali najgore je to sto se on smije u facu djeci kojima su ocevi poginuli u ratu.Ovo je toliko nepravedno kakav Hag kakvo Tužilaštvo Bih pa sami sebe lazu a ne nas ali nije bitno kad tad ce doci istina na svoje

(понедељак, 09. окт 2017, 20:24) - anonymous sasa [нерегистровани]

Pravda za srbe

Prvo, setite se 2. sv. rata i koliko je njih odgovaralo za zlocine nad srbima u jasenovcu i svuda u jugoslaviji, što hrvata što nemaca. Sve je preslikano i sada u ovom ratu gde smo mi posle 2.sv.rata zaboravili zarad bratstva i jedinstva a sada zbog blagovremenog nerada donekle krivi ali u sustini zapad ne zeli da sudi za zlocine nad srbima.

(понедељак, 09. окт 2017, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Razumljivo

Ko, je mislio drugacije taj je naivan!? Jedino meni nije jasno jedno: kada ce doci taj dan da ovi nasi nabedjeni politicari shvate da nas -Srbe u Evropi spustaju na najnize grane svi id reda A Mi kao "Ovcice, blejomo li blejimo.

(понедељак, 09. окт 2017, 18:31) - Радан [нерегистровани]

већ виђено

Врана врани очи не извади...

(понедељак, 09. окт 2017, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Poglavnik

Komadant muslimanski Srebrenice oslobodjen...
Jasno je kakva pravda i pravo ocekuju SRBE u takvoj Bih