Света Гора отказала гостопримство Ципрасу

Администрација Свете Горе одбила je да у званичну посету прими премијера Грчке Алексиса Ципраса који је у среду тамо требало да разговара сa руководством Свете Горе, посети манастире и састане се са Васељенским патријархом Вартоломејом, пише конзервативни атински лист "Катимерини" и помиње да су у доношењу те одлуке учествовали и српски монаси.

"Света заједница" – врховно управно тело Свете Горе, на бурном састанку одлучила је у понедељак да не прими Ципраса у званичну посету и да му не укаже протоколом предвиђене почасти као премијеру, већ му је поручила да на Атос може доћи само као "приватно лице", као обичан ходочасник, пише Катимерини.

Разлог за ту одлуку је мишљење свештеника Свете Горе да не могу примити премијера који је "прогласио да је атеиста" и који доноси законе и спроводи политику која "погађа православље".

Међутим, пре две године, августа 2014. године, Ципрас је на Светој Гори био топло прихваћен, тада као вођа опозиције, и без посебних почасти, те је чак затражио и добио "благослов" монаха.

Од тада се много шта променило, пише Катимерини и наводи да је Ципрасова влада "отворила фронтове са црквом" којој се од самог почетка његовог мандата није свидео, јер су и премијер и посланици његове коалиције Сириза одбили да се закуну на Јеванђеље и "пред богом" – што је уобичајена форма у Грчкој.

С друге стране, Ципрасови посланици су Свету Гору ослободили пореза за некретнине ван Атоса, али то није одобровољило свештенство.

Влада је очито знала каква ће бити одлука Управе Свете Горе, те је неколико сати пре њене одлуке неформално обавестила медије да је Ципрасова посета "одложена због обима посла", износи Катимерини.

Међутим, црквени сајт је на то убрзо објавио да је "посету премијера отказала сама Света Гора, те до тога није дошло због обима његовог програма како се говори".

Уз то су у једном манастиру на Атосу – Манастиру Дохијар, поводом посете Ципраса окачене црне заставе и транспаренти "против антихриста".

Црквени извори грчког листа коментаришу да су то "невиђене ствари за Свету Гору", "без преседана" у њеној историји и да забрана премијеру да уђе на део грчке територије, на Свету Гору, не само што је несхватљива и правно неодржива, већ представља и "свету непристојност", без обзира на политичке ставове.

Катимерини наводи да су међу представницима манастира који су се успротивили посети Ципраса петнаест од укупно двадесет на Светој Гори, "била и три у којима су монаси руског, српског и бугарског порекла".

"Мирнији и пажљивији посматрачи светогорских прилика сматрају да је став 'Свете заједнице' последица атмосфере конзервативизма, понекад са карактеристикама православног фундаментализма који нагло осваја терен на Светој Гори", закључује атински лист.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(субота, 30. сеп 2017, 05:40) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Znaci ustvari mu nije zabranjeno. Kao obican gradjanin moze da ode kad god pozeli.

(петак, 29. сеп 2017, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

Ako sam dobro shvatio

ovde se radi samo o novcima (porezu) i ničemu više. Vera? Hristovo učenje? Malo je toga u ovom tekstu.

(петак, 29. сеп 2017, 21:15) - pera [нерегистровани]

Sveta Gora

Šta će ateista na Svetoj Gori!? Samo sebe da reklamira. Kakva NE korektnost i vređanje religioznih osećanja!

(петак, 29. сеп 2017, 16:42) - anonymous [нерегистровани]

A moj dobri

I sta sad s time? To je znacajna vest? Ljudi molim vas...

(петак, 29. сеп 2017, 15:26) - Чеда Хиландарац [нерегистровани]

Све има своје границе....

Све има своје границе, па и приватна својина. Знаш оно, међа, одавде моје, оданде није моје. У моје не дам да уђеш јер ми се не свиђаш како радиш и шта радиш, јер не радиш у име Божије. На Атону су све ПРИВАТНА имања помесних православних цркава, и манастири нису "сигурне куће" или свратишта "Армије спаса" па да они буду у ОБАВЕЗИ да неког приме, према томе о дискриминацији унутар зидова нечије куће нема ни речи, последња реч је реч домаћина. То што би се ти бавио дискриминациојм или "затирањем" исте, говори о томе да ти обавештеност није јача страна.

(петак, 29. сеп 2017, 15:16) - Radomir [нерегистровани]

???

Kakve veze ima Sveta Gora sa krstaškim ratovima?
Samo toliko što je i sama bila žrtva krstaških pohoda.

(петак, 29. сеп 2017, 15:06) - JKN [нерегистровани]

Ko ne postuje zakone/pravila Svete Gore...

...neka proba da bez postovanja udje u Vatikan. Kume, ili jesi ili nisi.
Poz

(петак, 29. сеп 2017, 15:05) - Воронцов [нерегистровани]

Раније је долазио , а једнако је био атеиста

Пре ћу помислити да је он њих заправо разочарао, једно је говорио пре доласка на власт, а друго ради по доласку на влат. Ако се држи до принципијелности такво понашање не пролази.

(петак, 29. сеп 2017, 15:01) - NB [нерегистровани]

...премијера који је "прогласио да је атеиста"

Nevernicima se ne ukazuje pocast na Svetoj Gori. I tacka. Turisticka poseta je O.K.
Poz

(петак, 29. сеп 2017, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

U Meku ne može niko koje nije musliman

... pa to smeta tobožim hrišćanima, a sami diskriminišu sve pa i sami sebe i za to se traži opravdanje???