Кабинет Иванова демантује Живаљевића

Кабинет председника Македоније Ђорђа Иванова негирао је наводе бившег саветника у амбасади Србије у Скопљу Горана Живаљевића да је уз одобрење македонских институција боравио у Собрању током инцидента након одржаних парламентарних избора крајем априла ове године.

"Чињенице говоре да критичног дана, пре него што ће ући у Собрање, амбасадор Србије, односно дипломата, није тражио писмену ни усмену дозволу од овлашћеног лица и надлежног државног органа, већ пошто је завршио своје активности унутра, известио је о њима, чиме није могао да умањи одговорност за неовлашћени улазак у Собрање", наводи се у реаговању Кабинета македонског председника достављеном Танјугу поводом Живаљевићеве изјаве.

Кабинет председника наводи да није надлежан ни овлашћен да даје дозволе и одобрења за активности страних представника и дипломата у Собрању.

У саопштењу се наводи да је изјава Живаљевића супротна чињеницама и да македонске службе нису тражиле услуге од њега.

Како се наводи, у том периоду Кабинет председника позвао је амбасадора Србије да прекине са "злоупотребом саветника, тиме што га користи као алиби да би избегао одговорност за непрофесионални однос".

"Случај са неовлашћеним присуством Живаљевића у Собрању затворен је договором између служби", наводи се у саопштењу.

Саветник председника Иванова кога помиње Живаљевић, каже се у саопштењу, није овлашћено лице за пријављивање о кретању и боравку страних представника, а у конкретном случају, је само припремио и архивирао извештај који је прослеђен надлежним и надређенима.

Такође се наводи да је сагласно законима Републике Македоније надлежни државни орган за комуникацију са страним дипломатским представницима Министарство за спољне послове, док посебна служба Собрања брине о реду у згради.

Бивши саветник за безбедност у Амбасади Србије у Македонији Горан Живаљевић раније је изјавио да његово присуство у Собрању није било тајно.

Тиме је реаговао на тврдње странке ВМРО-ДПМНЕ да му македонске институције нису дале одобрење да уђе у парламент Македоније током инцидента у Собрању након одржаних парламентарних избора крајем априла ове године.

"Моје присуство у Собрању није било ни тајно ни скривено. Моја мисија није била нити тајна, нити недобронамерна, а поврх свега македонске службе су биле упућене", рекао је Живаљевић за Танјуг у првом обраћању јавности од тих догађаја. Он је истакао да је за боравак у Собрању добио одобрење саветника за безбедност председника Македоније Синише Алексовског.

"Тај човек је знао за разлог мог боравка тамо и о томе је био обавештен. Моја мисија тамо није била тајна и била је добронамерна у односу на безбедност Македоније, у контексту сарадње коју имамо са безбедносним службама Македоније", навео је Живаљевић.

Македонски ВМРО-ДПМНЕ, који је тада био владајућа странка, негирао је тврдње председника Србије Александра Вучића да су поједине македонске институције дале одобрење српском дипломати Горану Живаљевићу да уђе у Собрање током инцидента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво