Скопље и Подгорица шаљу нове абасадоре

Црна Гора ће наредних дана кренути у процедуру постављења новог амбасадора у Београду, а Македонија је већ почела тај процес. Незваничне информације о кандидатима за црногорске амбасадоре у Београду и Приштини.

За разлику од Подгорице, где у владајућем ДПС-у постоји политичка спремност да се позитивно одговори на позив председника Србије Бориса Тадића, али се конкретне мере тек чекају, у Скопљу је већ отпочео процес именовања новог амбасадора. 

Кабинету председника Македоније Бранка Црвенковског већ је упутио позив влади премијера Николе Груевског да почне консултације о именовању новог амбасадора у Београду, пише лист "Данас".

"Данас" незванично сазнаје да су несугласице између Црвенковског и Груевског донекле превазиђене и министар иностраних послова Антонио Милошоски је почео са процесом именовања новог амбасадора.

Амбасадор Црне Горе у Приштини 

Кандидат за црногорског амбасадора у Београду је члан сената Државне ревизорске институције Душан Мрдовић, а за амбасадора у Приштини генерални директор Радио-телевизије Црне Горе Радован Миљанић, преноси агенција "ФоНет" незваничне информације из Подгорице.

Црногорско министарство иностраних послова наводно планира да најкасније до марта успостави дипломатске односе са Косовом.

Извесно је, такође, да се Анка Војводић, доскорашњи амбасадор у Србији, неће враћати у Београд након што је проглашена непожељном у знак протеста због црногорског признања независности Косова.

Миљанић је међутим рекао да "нема никаквих сазнања" да ће ускоро бити именован за амбасадора у Приштини.

Наводну намеру министарства иностраних послова да га одреди за амбасадора у Београду није могао да потврди ни Мрдовић, који је рекао да "са владом о томе није било никаквог контакта".

ДПС: Србија се каје

Члан председништва ДПС-а Миодраг Вуковић је најавио да ће у наредних неколико дана шеф дипломатије Милан Роћен кренути у процедуру именовања кандидата за будућег амбасадора у Београду.

Вуковић наглашава да тај процес неће дуго трајати и да би, ако од његове воље зависи, волео да се нови амбасадор нађе у Београду "већ сутра".

Критикујући српске власти да су протеривањем амбасадорке Анке Војводић удовољавале националистичким струјама, Вуковић је рекао да се нада да ће обе стране то брзо заборавити и превазићи.

"Мало је неуобичајено да Србија позива своје суседе да предложе нове амбасадоре, након што је протерала старе. Испада да је за погоршање наших односа била крива једино једна дама, Анка Војводић", рекао је Вуковић.

"Србија се очигледно каје због тог недипломатског и непромишљеног потеза и то је у реду. Ми ћемо бити конструктивни", закључио је Вуковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 19. нов 2008, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Anka Vojvodic

Ispada stvarno da je Anka Vojvodic kriva za priznanje Kosova i da su njenim odlaskom svi problemi reseni. Umesto da se Podgorici poruci da je postavljenjem tog ambasadora u Pristinu vratila ambasadora i u Srbiju jer ne moze imati dva u istoj zemlji, mi sta radimo...