Оптужнице против четири особе због референдума у РС

Тужилаштво БиХ подигло је оптужнице против четири особе из Републике Српске због организовања референдума о Дану Републике Српске и истовремено донео наредбу о обустављању истраге против званичника Српске због недостатка доказа.

Наредба о обустави истраге издата је против Младена Иванића, Мирка Шаровића, Жељке Цвијановић и Милорада Додика за које, како се наводи, не постоји довољно доказа да су наведени својим радњама починили извршење кривичног дела, помагање или подстицање у наведеном делу.

Тужилац Мирослав Д. Марковић, после спроведене истраге и прикупљених доказа, подигао је оптужницу против Синише Карана, рођеног 1962. године у Белом Манастиру, Драгољуба Ређића рођеног 1979. године у Тузли, Горана Змијаљца рођеног 1955. године у Српцу и Милана Петковића, рођеног 1984. године у Бањалуци, пренела је РТРС.

Они се, како је наведено у оптужници, терете да су својим деловањем и активностима, као председник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума, омогућиле реализацију активности које су противне одлуци Уставног суда БиХ у вези са спровођењем референдума у Републици Српској.

Терете се и да су, као председник и чланови Републичке комисије за провођење референдума о дану Републике Српске, као службене особе у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ и починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике Српске.

Тужилаштво сматра да су они својим радњама и поступцима, уместо да поступе по обвезујућој Одлуци Уставног суда БиХ о привременој мери и одмах прекину све активности везане за спровођење референдума, наставили као Комисија радити на организацији и спровођењу референдума, који је на територији РС и спроведен 25. септембра прошле године и на тај начин учествовали у неизвршењу одлуке Уставног суда БиХ.

Оптужени се терете да су починили казнено дело - Неизвршење одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, Суда Босне и Херцеговине, Дома за људска права или Европског суда за људска права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије